Annons

Krav på ökad press på Myanmar

FN-sändebud varnar för att nya krigsbrott begås i västra Myanmar, där konflikten ökat i styrka och internet stängts ner. Trots löften har man inte heller gjort det möjligt för rohingyaflyktingarna att återvända.

Nu måste grannländerna öka sin press på Myanmar, säger flera människorättsexperter.

Under strecket
Moa Kärnstrand / TT
Publicerad

Pressen på Myanmars ledare Aung San Suu Kyi ökar när landets militär nu trappar upp striderna i landets västra delstater, där man också släckt ner internet. Bilden är från ett möte med ledarna för länderna i Asean, 22 juni 2019.

Foto: Gemunu Amarasinghe/AP/TT Bild 1 av 5

Rohingyaflyktingar i lägret Kutupalong i Cox's Bazar, Bangladesh. Styret i Dhaka börjar tröttna på att ta hand om de över en miljon flyktingarna, varav många befunnit sig i landet i flera år. Bilden är från april 2019.

Foto: /AP/TT Bild 2 av 5

Aung San Suu Kyi ses gå bredvid Myanmars överbefälhavare general Min Aung Hlaing, anklagad för krigsbrott och etnisk rensning.

Foto: Aung Shine Oo/AP/TT Bild 3 av 5

FN:s särskilda rapportör för mänskliga rättigheter i Myanmar, Yanghee Lee, fördömde dödandet av rohingyer när hon höll presskonferens i Malaysias huvudstad Kuala Lumpur 18 juli 2019.

Foto: Vincent Thian/AP/TT Bild 4 av 5

Reuters reportrar Wa Lone och Kyaw Soe Oo sattes i fängelse efter sin granskning av militärens roll i en attack mot rohingyer. I maj 2019 fick de ta emot Pulitzerpriset.

Foto: Bebeto Matthews/AP/TT Bild 5 av 5

I Myanmars västra delstater Rakhine och Chin har striderna mellan militären och rebellgrupper som kräver större självstyre tilltagit. Lokala journalister kallar utvecklingen "ett nytt krig".

Det är svårt att veta exakt hur illa läget är. Området är – och har länge varit – nästan omöjligt att ta sig till både för hjälparbetare och för journalister. I slutet av juni släckte myndigheterna också ner internet i delar av delstaterna.

Annons
Annons
Annons