Annons
X
Annons
X

EU tar krafttag mot skattesmitare

Alla stora bolag ska vara tvungna att redovisa hur mycket skatt de betalar i varje land. Det förslaget röstade EU-parlamentet igenom på onsdagen. "Vi täpper till ett kryphål i skattesystemet", säger europaparlamentariker Max Andersson (MP).

Hållbar finans
Europaparlamentet i Strasbourg.
Europaparlamentet i Strasbourg. Foto: TT

**Sedan den så kallade **Luxleaks-skandalen i höstas, där flera stora företag visade sig ha aggressiva skatteupplägg med Luxemburg, har EU:s olika institutioner arbetat med utökade skatteregler. På onsdagen röstade EU-parlamentet igenom en nytt skatteförslag som innebär att alla stora företag ska redovisa hur mycket skatt de betalar per år i varje verksamhetsland, så kallad land-för-land-rapportering.

– Företag ska inte kunna gömma undan pengar i Luxemburg. Det handlar om stora summor som företag smiter från. Vi täpper till ett kryphål, säger Max Andersson (MP), som sitter i det ansvariga utskottet och i partigruppen De gröna.

I förslaget ingår också krav på att företagen ska redovisa vilka tillgångar de har och hur många anställda det finns i varje land. EU-parlamentet vill också att företagen ska vara tvungna att tydligt redovisa ägarförhållanden. Syftet är att göra det svårare att skapa blufföretag som kan användas för penningtvätt och skattesmitning.

Annons
X

Europaparlamentarikern Elly Schlein (Socialdemokratiska gruppen) är ansvarig för förslaget och hon sade i ett officiellt uttalande att detta är en viktig markering inför nästa veckas stora FN-möte i Addis Ababa om hur utvecklingsmål och klimatmål ska finansieras. Nu är det upp till EU-kommissionen att ta fram ett skarpt lagförslag med kraven.

– Vi uppmanar nu kommissionen att ta fram en ambitiös handlingsplan för att stötta utvecklingsländer i kampen mot skatteflykt och i att sätta upp ett rättvist, välbalanserat, effektivt och transparens skattesystem, säger Elly Schlein, och tillägger:

– Rättvisare skattefördelning skulle bidra till att minska ojämlikheter och minska fattigdom samt sätta ett stopp för multinationella företags skatteparadis, inklusive europeiska sådana.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Förslaget fick till slut brett stöd i EU-parlamentet och röstades igenom med 550 röster mot 57, med 23 frånvarande. Men det har inte varit helt enkelt att enas på vägen och det slutliga förslaget har föregåtts av långa förhandlingar.

  Max Andersson (MP) i Europaparlamentet i Strasbourg. Foto: Fredrik Persson/TT

  Max Andersson (MP) är nöjd med att parlamentet lyckats komma överens.

  – Allt gick inte igenom, men vi är väldigt nöjda med att delen med land-för-land-rapportering fick stöd. Vi fick kompromissa kring en ersättningspolicy för vd:ar, som också var en del i det här förslaget. Vi ville ha en gräns för hur stora arvoden företagsledare ska kunna få, men det blev inte så.

  Parlamentet vill att kraven ska gälla alla börsnoterade företag och även stora onoterade bolag. Vad definitionen av ett stort bolag kommer att bli återstår att se när ministerrådet och EU-kommissionen har behandlat frågan. Först då kommer det att bli en skarp lag som sedan implementeras i Sverige.

  Annons

  Europaparlamentet i Strasbourg.

  Foto: TT Bild 1 av 2

  Max Andersson (MP) i Europaparlamentet i Strasbourg.

  Foto: Fredrik Persson/TT Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X