Krav på minimilöner kan ge maximal konflikt

Under strecket
Publicerad
Annons

apropå | Kommunal
LO-förbundet Kommunals krav på kraftigt höjda minimilöner är avtalsvinterns skarpaste krav. Och skärpan når långt utanför den kommunala sektorn.
Oron är stor bland privata arbetsgivare för vad som kan hända om Kommunal pressar upp avtalets lägsta lön till 15 000 kronor i månaden.
En framgång sprider sig sannolikt som ringar på vattnet och präglar den avtalsrörelse som stundar 2007 inom det privata näringslivet.
Är det något enskilt krav som arbetsgivarna skyr så är det just uttalade lönesatsningar i botten på lönestrukturen.
Hoptryckta lönestrukturer går på tvärs med arbetsgivarnas lönefilosofi.

Att Kommunal hårdsatsar på avtalets lägsta löner är dock inte överraskande. Insikten är klar om att höjningar i botten trycker upp lönerna för hela kollektivet. Och strejkvåren 2003 innebar ett trendbrott för Kommunal. De tio föregående åren hade gapet mellan lägsta lön och genomsnittslönen för alla kommunalare ökat sakta, men högst påtagligt.
Också den utvecklingen speglade ett val som
förbundet gjort tio år tidigare. Genom att släppa kravet på starkare ökningar av de lägsta lönerna hoppades förbundet få mer drag i övriga löner.
Men utvärderingen blev en dyster läsning. I spåren på de hårda neddragningarna inom kommuner och landsting valde arbetsgivarna i växande utsträckning att anställa på eller mycket nära den lägsta lönen i avtalet. Det fungerade som ett blysänke för Kommunals löneambitioner. Genomsnittslönen utvecklades långsammare än för de flesta andra förbund.
När kraven på särskilda satsningar på minimilönerna nu återkommer sker det i ett annat klimat och med en helt annan uppmärksamhet än våren 2003.
Men risken med de små stegens framryckning är att medlemmarna tröttnar. Genom att just gå långsamt kan agerandet upplevas som ständiga misslyckanden. Förbundet når inte de uppsatta målen fullt ut. De små stegen kan helt enkelt upplevas som för små och viljan att fortsätta den envisa kampen eroderar.

Annons
Annons
Annons