Annons
X
Annons
X

Krav på mer insyn i bankers affärer

Många svenska kunder vill veta hur bankerna investerar och därför borde regeringen agera för att öka konsumenternas insyn, skriver representanter för fem organisationer på DN Debatt.

Av TT

Artikelförfattarna, som representerar Naturskyddsföreningen, Sveriges Konsumenter, Diakonia, Amnesty och Fair Trade Center, pekar på en granskning av banker i sju länder som Fair Finance Guide gjort.

Enligt granskningen är de svenska bankerna bland annat dåliga på att redovisa vilka företag och branscher som de investerar i.

"I Nederländerna är insynen betydligt bättre. Där redovisar två av bankerna till och med vilka företag bankerna lånar ut pengar till", skriver artikelförfattarna.

Annons
X

Det finna en stor efterfråga på information om hur bankerna tar hänsyn till hållbarhetsfrågor hos svenska konsumenter, konstaterar man i debattartikeln och hänvisar till att bara i år har nästan 50 000 besökt Fair Finance Guides svenska webbsida för att jämföra vilka hållbarhetskrav bankerna ställer när de investerar och lånar ut kundernas pengar.

Granskningen visar också att svenska banker hamnar i mitten vad gäller information om vilka företag de investerar i och hur de hanterar hållbarhetsfrågor. Bäst är Nederländerna, Belgien och Brasilien. Därefter kommer Sverige. Sist av de sju granskade länderna kommer Indonesien, följt av Japan och Frankrike.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X