Analys

Per Lindvall:Krav på krafttag i Stora Enso

Per Lindvall

Stora Ensos skrala lönsamhet sätter, tillsammans med sektorns stora strukturella utmaningar, rejäl press på bolaget. Här är E24:s anspråksfulla förslag på hur vd:s tal till aktieägarna på torsdagens bolagsstämma borde låta.

Under strecket
Publicerad
Annons

*”Kära stämmodeltagare och dividendhungriga auktionärer i Stora Enso. Vi har nu kommit till vägens ände vad gäller strategin att bygga världens största skogsföretag. När vi nu har kommit dit hän att Stora Enso är det i volym räknat största skogsföretaget i världen kan vi emellertid krasst konstatera att vi är långt ifrån bäst.

Storleken och den spretiga strukturen har knappast varit värdeskapande. Flera av de affärer som vi har gjort har varit ett stort slöseri med era pengar. Det gäller framförallt köpet av Consolidated Paper i Amerikas Förenta Stater. Men misstag har begåtts även tidigare, såsom satsningen i kanadensiska Port Hawksbury och förvärvet av Feldmühle inom Stora och inom Enso finns ett ansvar för den massiva överutbyggnaden av den finländska skogsindustrin och några så här i efterhand stolliga förvärv i Tyskland, varvid problemen har ackumulerats över tid.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons