Annons
X
Annons
X

Krav på kastrering vid könsbyte

Den som vill byta kön måste också kastreras, enligt ett nytt lagförslag. Kritiker ser det som en allvarlig integritetskränkning. I höst måste regeringen hantera den kontroversiella frågan.

Ordet är långt och krångligt: könstillhörighetsutredningen. Namnet döljer ett lagförslag som har rört upp heta känslor. Kanske är det därför som det har blivit liggande på Göran Hägglunds bord. Många av de remissvar som har kommit in är kraftfullt kritiska.

– Det är direkt diskriminerande och kränkande, skriver RFSL, som menar att utredaren har ett ”moraliserande synsätt”.
**
Jämo, RFSU** och flera patientföreningar gör också tummen ner för kastrationstvånget. I dag behöver den som vill byta kön sterilisera sig med hormoner. Men behandlingen kan avbrytas – tillfälligt eller för alltid – och då uppstår möjligheten att en person som förefaller vara en man kan bli gravid och föda ett barn. Detta vill utredningen nu förhindra genom att ersätta steriliseringen med en obligatorisk kastrering där könskörtlarna – testiklarna respektive äggstockarna – helt opereras bort. Utredningen skriver om risken för att en man skulle kunna bli gravid: ”Det framstår som uteslutet att en sådan situation skulle kunna tillåtas få uppstå”.

– Förslaget innebär en våldskastrering, en operation som inte är medicinskt motiverad. Det är ett ofantligt övergrepp, säger Axel Grönqvist, läkarstudent och transaktivist som just nu genomgår hormonbehandling för att accepteras som man.

Annons
X

Vill man inte som transexuell slippa sina könskörtlar?

– Det är oerhört individuellt. Men det är en diskussion som ska föras mellan patient och läkare.

Marie Degerblad är överläkare och endokrinolog på Karolinska Universitetssjukhuset. Det senaste året har hon varit i kontakt med ett sextiotal patienter som genomgår hormonbehandling.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – De brukar längta efter att bli av med de hatade könsorganen. Om man inte vill det har jag svårt att se att man uppfyller diagnosen för äkta transexualism, säger hon.

  Utredaren trodde att lagen skulle börja gälla den 1 juli i år. Så blev det inte, och kritiker menar att regeringen inte vågar ta i frågan. Socialminister Göran Hägglund har semester och ger inga kommentarer, men hans pressekreterare meddelar att lagrådet kan räkna med ett färdigt förslag våren 2009.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X