Annons
X
Annons
X

Krav på hårdare straff för sexköp

Sexköpslagen måste skärpas, anser samtliga borgerliga kvinnoförbund. Det är ”löjligt” att straffet för att köpa sex bara är böter, slår centerkvinnornas ordförande Annika Qarlsson fast.

Den som köper sex kan dömas till böter eller fängelse i högst sex månader. Efter en prejudicerande dom i Högsta domstolen har straffen hittills stannat vid böter.

Det är ”löjligt”, enligt Annika Qarlsson, ordförande i centerpartiets kvinnoförbund, som nu kräver en skärpning. ”Lagstiftningen måste göra det tydligt att det är fel att köpa andra människors kroppar och kön”, skriver hon i centerpartiets tidning C.

– Ska straffet ha ett avskräckande syfte, så måste det ju kännas, säger Annika Qarlsson.

Annons
X

Regeringen har nyligen tillsatt en utredare, som ska utvärdera den nio år gamla sexköpslagen. Justitierådet Anna Skarhed ska bland annat överväga ”lämpligheten av en skärpning av straffskalan”. Men Annika Qarlsson har redan sin uppfattning klar: det är inte acceptabelt att straffskalan för sexköp är densamma som för snatteri.

– Det var ett jättestort steg att få sexköp kriminaliserat, men nu är det dags att också ta brottet på allvar.

Och centerkvinnornas krav på strängare straff har stöd hos de övriga borgerliga partiernas kvinnoförbund. Désirée Pethrus Engström, ordförande i kristdemokratiska kvinnoförbundet, anser att brottet ska kunna ge fängelse i ”minst ett år”, något som skulle göra det möjligt att häkta den misstänkte.
**
Birgitta Ohlsson**, ordförande i folkpartiets kvinnoförbund, är inne på samma linje.

– Vi måste markera från samhällets sida att vi inte tycker att det är okej att köpa andra människors kroppar.

Hon förespråkar också en helt ny brottsrubricering: grovt sexköp.

– Det är en köpt våldtäkt, när man köper sex av en person som är ett människohandelsoffer.

Moderatkvinnornas ordförande Magdalena Andersson välkomnar regeringens översyn av sexköpslagen, och tycker att det är ”rimligt” med en skärpning av straffskalan.

– I dag är det ju ganska lätt att köpa sig fri.

Justitieminister Beatrice Ask (m) vill inte säga hur hon ser på strängare straff, med hänvisning till den pågående utredningen.

– Det ingår i utredarens uppdrag att titta också på den här aspekten, och jag ser fram emot de förslag som kommer.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X