SPF: Regeringen straffar äldre utsatta kvinnor

En radiolog undersöker mammogram på ett sjukhus i Los Angeles. På flera håll i USA tillhandahålls avgiftsfria undersökningar, oavsett kvinnans ålder.
En radiolog undersöker mammogram på ett sjukhus i Los Angeles. På flera håll i USA tillhandahålls avgiftsfria undersökningar, oavsett kvinnans ålder. Foto: Damian Dovarganes/AP

På onsdag ska riksdagen besluta om avgiftsfri mammografiscreening för alla kvinnor mellan 40 och 74 år. Men flera oppositionspartier och även pensionärsorganisationen SPF Seniorerna vill gå längre och ta bort den övre åldersgränsen.

– Den är åldersdiskriminerande. De ekonomiskt mest utsatta garantipensionärerna straffas dessutom med avgiften, säger Stina Nordström, biträdande generalsekreterare i SPF Seniorerna.

Under strecket
Publicerad
Annons

I dag är det bara några få landsting, däribland Stockholm, Sörmland och Östergötland, som har avgiftsfri mammografiscreening där kvinnor kallas till kontroller.

Bröstcancer är den vanligaste cancerformen bland kvinnor och undersökningen är förstås till för att upptäcka en tumör så tidigt som möjligt.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons