Annons
X
Annons
X

Krav på friskolors vinster utreds

Regeringen ska i vår tillsätta en parlamentarisk utredning om friskolorna.

Av TT
(uppdaterad)

– Vi vill ha ny lagstiftning kring ett antal frågor, säger utbildningsminister Jan Björklund (FP) och gör klart att regeringen vill göra upp med S och MP.

Även koncerner bakom friskolor, inte bara själva friskolan, bör kunna tillståndsprövas. En annan fråga är skärpta krav för vinstuttag. Uttag ska vara möjliga, säger Jan Björklund.

– Men det förutsätter att man uppfyller alla krav och kriterier och har en god kvalitet.

Annons
X

– Om man missköter verksamheten och inte uppfyller kraven vill vi kunna begränsa vinstuttagen, klargör Björklund.

– I dag är det möjligt att missköta en skola och ändå ta ut en vinst, och det tycker jag är provocerande, fortsätter han.

Han pekar på att Statens skolinspektion i dag granskar friskolorna och kan sätta in sanktioner mot sådana som missköter sig.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Men just detta med vinstutdelning finns inte med i sanktionsbatteriet, säger Björklund.

  Björklund säger att alla riksdagspartier ska bjudas in till utredningen. Men han påpekar också att det var med Miljöpartiet och Socialdemokraterna som regeringen i december hade skolöverläggningar.

  – Jag bedömer att det är i den kretsen - regeringen, Miljöpartiet och Socialdemokraterna - som det finns förutsättningar för en bredare överenskommelse och där det bredare samförståndet kommer att sökas, säger Björklund.

  Han tror att utredningen kan behöva ungefär ett år på sig. Eventuellt kan en ny lagstiftning träda i kraft den 1 januari 2013.

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X