Annons
X
Annons
X

Krav på bättre mat i storkök

Kräv ursprungsmärkning, innehållsdeklaration och svensk djurskyddsstandard på maten som serveras i skolor och äldreomsorg. Den uppmaningen riktar jordbruksminister Eskil Erlandsson till landets kommuner. Men flera av kraven har redan underkänts i domstol då de använts vid upphandlingar.

(uppdaterad)

Kvalitén på maten som serveras på skolor, sjukhus och äldreboenden blir en allt hetare valfråga. Hittills är det främst de rödgröna som efterlyst mat som lagas lokalt av riktiga råvaror. Med ett nytt matmanifest lyfts kravet nu fram även av Centerpartiet.

– Utvecklingen mot storskaligt producerad mat som transporteras flera mil har gått för långt. Dagligen serveras tre miljoner måltider i offentliga kök och väldigt många människor kan inte välja, eller välja bort, vad de ska äta, säger Eskil Erlandsson.

– Alla har rätt att få känna doften av nylagad och närlagad mat och jag tänker då inte minst på de äldre där måltiden är en stor del av det dagliga välbefinnandet. Att en stor del av landets äldre riskerar undernäring för att maten inte är bra är förskräckligt.

Annons
X

I ett nytt matmanifest listar centerpartiet 18 uppmaningar som riktas till landets kommuner, varav 60 leds av partiet.

– För en kommunal upphandlare finns inga hinder att kräva att få veta ursprunget på all mat som serveras och att redovisa detta för gästerna. Samma sak gäller de ingredienser maten innehåller och hur maten är processad, säger Eskil Erlandsson som fortfarande inte ser möjligheter att lagstifta om att ursprungsmärka allt kött.

En annan punkt är att varken barn i skolan eller äldre i omsorgen ska behöva vara med och bidra till miljöförstöring och djurplågeri. Men rättsläget är oklart och nyligen fälldes Rättviks kommun i förvaltningsdomstolen just för att man krävt att svensk djurskyddsstandard ska följas.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Osäkerheten kring vad man får och inte får kräva har varit stor och det finns en del testballonger på hur kraven ska formuleras. Men vill man ha grisar med knorr så ska man ställa det kravet. Det viktiga är att det inte får vara landrelaterat så att utländska leverantörer utesluts, säger Eskil Erlandsson.

  Ett sätt att öka konkurrensen och ge mindre företag möjlighet att lägga anbud är att dela upp upphandlingen i flera mindre delar. Precis detta var syftet då Västerås i en upphandling förra hösten krävde att samma företag inte skulle få ta hem hela affären.

  Nyligen underkändes kravet i förvaltningsdomstolen.

  – Vi tycker att vi gör en bra sak som gagnar både invånarna och konkurrensen. I vanliga fall blir de små helt överkörda av Servera och Menigo som fullständigt kontrollerar den här grossistbranschen, säger Lennart Andersson, upphandlare i Västerås.

  Han tycker att Konkurrensverket sänder ut dubbla signaler.

  – Ena stunden säger de att vi ska ge chansen till små invandrarföretag men när vi gör det så säger de att vi bryter mot EU:s konkurrensregler.

  Charlotta Frenander på Konkurrensverket menar att kraven på närproducerat ofta handlar om lokal näringspolitik som missgynnar fri handel.

  – Man får inte ställa krav på visst ursprung eller på att ett visst lands lagar ska uppfyllas. Det är självklart inget som hindrar att man tar emot anbud från lokala företag men man får inte gynna dessa på andras bekostnad, säger Charlotta Frenander.

  Kraven måste formuleras på ett sätt som inte förknippas med svensk lagstiftning. I stället för att ställa krav på djurens utrymme i boxarna kan man försöka mäta funktionen, som om djuret farit illa och blivit stressat. Men lika viktigt som att formulera krav vid upphandlingen är att följa upp att de verkligen följs.

  – Vi har hårda regler för djurskydd i Sverige, men också bristande kontroll på att reglerna följs.

  På uppdrag av regeringen har miljöstyrningsrådet just tagit fram kriterier som ger detaljerad vägledning vid upphandling av livsmedel. Men kriterierna är nya och det är oklart hur de kommer att klara en rättslig prövning.

  – Jag tycker att MSR:s kriterier fortfarande faller tillbaka för mycket på svensk lagstiftning, säger Charlotta Frenander vid konkurrensverket.

  Så ska upphandlingen gå till msr.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X