Annons
X
Annons
X

Krav på att UD fråntas bistånd

UD ska inte längre ha ansvaret för de svenska biståndsmiljarderna – det kräver flera svenska biståndsorganisationer. Samtidigt förklarar Sida att de är redo att ta över uppgiften. Regeringen har nu beslutat att utreda frågan.

Före detta biståndsministern Gunilla Carlsson (M), till höger, på Moderaternas stämma på fredagen. Till vänster Filippa Reinfeldt, sjukvårdslandstingsråd i Stockholms län.
Före detta biståndsministern Gunilla Carlsson (M), till höger, på Moderaternas stämma på fredagen. Till vänster Filippa Reinfeldt, sjukvårdslandstingsråd i Stockholms län. Foto: INGVAR KARMHED

Sex av Sveriges stora biståndsorganisationer kräver nu att Utrikesdepartementet ska fråntas ansvaret för de 12 miljarder kronor som varje år betalas ut till projekt i världens fattiga länder. Bakgrunden är SvD:s avslöjande om en intern UD-rapport som underkänner departementets hantering av biståndet: Pengar har inte gått att spåra, regler har inte följts, och praktikanter utan tillräcklig handledning har fått i uppgift att hantera stora belopp.

– Vår hållning har varit att UD förmodligen inte ska hantera biståndspengar. Vi har ett statligt verk som har kompetens att sköta de här sakerna och därför borde man ge dem uppdraget, säger Bo Forsberg, generalsekreterare på biståndsorganet Diakonia.

Forum Syd menar att det är olyckligt att ansvaret är uppdelat mellan UD och biståndsmyndigheten Sida.

Annons
X

– Jag tycker att Sida ska vara den utförande myndigheten för svenskt bistånd. Regeringen bör bestämma de övergripande målen, men sedan ska den genomförande myndigheten arbeta med hur man uppnår resultatet, säger organisationens generalsekreterare Annica Sohlström.

Biståndsorganisationen Olof Palmes internationella center förklarar att UD nu måste bevisa att de verkligen kan hantera biståndet.

– I dag verkar man inte ha den kompetensen, i alla fall inte om praktikanter har hand om detta, säger organisationens generalsekreterare Jens Orback.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Även Bo Rothstein, statsvetare vid Göteborgs universitet, ifrågasätter varför UD hanterar biståndsmedel.

  – Det måste ju bygga på att regeringen är svårt misstroende mot Sida, som man tycker att man aldrig har fått ordning på. Det är konstigt att vi har två enheter, en som är expert på diplomati och en som är expert på bistånd, säger han.

  Sveriges biståndsminister, Hillevi Engström (M), avböjer att intervjuas av SvD, och skriver istället i ett mejl att regeringen har begärt en översyn som ska genomföras nästa år.

  ”Det här är en komplicerad fråga som kräver analys”, skriver Engström i mejlet.

  Sveriges tidigare biståndsminister, Gunilla Carlsson (M), är däremot inne på biståndsorganisationernas linje.

  – Vi behöver se över, kanske inte bara rutiner, utan var de här pengarna ska hanteras. Jag tror inte att det är rimligt att man långsiktigt sitter och har parallella bidragshanteringar. Och det är därför som jag har tillhört dem som internt har diskuterat om inte det här bör ligga på myndigheter. Förhoppningsvis snabbas det här på nu, sade Gunilla Carlsson i en intervju med Expressen på torsdagskvällen.

  Samtidigt uppger Sida att de är redo att ta över ansvaret för biståndsmiljarderna. Myndigheten vill utreda hur fördelningen ska se ut mellan UD och Sida, och att man sätter luppen på frågan om Sida ska få ett helhetsansvar.

  – Som det är nu betalar Sida ut medel som det beslutats om på UD, och vi tycker inte det är lämpligt att vi har en bruten ansvarskedja. Vi anser att det ska hänga ihop i en process. Det handlar om att det ska finnas ett tydligt ansvarsutkrävande, säger Sidas generaldirektör Charlotte Petri Gornitzk.

  Oppositionen ställer sig bakom Sidas krav på en utredning.

  – Jag skulle gärna se en översyn av hur biståndsmedlen förmedlas och kanaliseras genom olika organ och organisationer. Det som varit problemet, tycker jag, är att UD:s egen hantering av biståndet har ökat, säger Kenneth G Forslund, Socialdemokraternas biståndspolitiske talesperson.

  Miljöpartiets utrikespolitiska talesperson, Bodil Ceballos, tycker att frågan bottnar i vilken av organisationerna – UD eller Sida – som är mest kompetent för uppgiften.

  – I det här fallet är det förmodligen så att Sida har mer kompetens. Att göra en utredning om var ansvaret ska ligga tycker jag är en bra idé, säger hon.

  SvD har sökt UD:s chef, utrikesminister Carl Bildt (M), för en kommentar.

  Bättre om Sida tar över? blog.svd.se ”UD ska inte hantera bistånd” svd.se ”Det begås många misstag” svd.se UD sågar sin egen hantering svd.se Läs UD:s utvärdering svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Före detta biståndsministern Gunilla Carlsson (M), till höger, på Moderaternas stämma på fredagen. Till vänster Filippa Reinfeldt, sjukvårdslandstingsråd i Stockholms län.

  Foto: INGVAR KARMHED Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X