Annons

Kräv frihet nu, Göran Persson!

Under strecket
Publicerad

En ung svensk, Mehdi Ghezali, hålls sedan snart två och ett halvt år inspärrad i ett fångläger på den amerikanska militärbasen Guantánamo Bay, utan rannsakan, dom eller klart offentliggjorda anklagelser.
Sverige krävde för över ett år sedan ett frigivande av svensken. Frågan är vad regeringen gjort sedan dess.
Initiativet efter kravet om frigivande blev inte diplomatiska påtryckningar och klarspråk, utan nya besök. Att kräva frigivande och därefter arbeta i månader för ett besök, kan väcka tvivel om allvaret i kravet på frigivande.
Har regeringen siktet inställt på nya besök, utgår den från att USA under samma tid ska ignorera de svenska kraven på frigivande.

Regeringens agerande framstår varken som konsekvent eller kraftfullt. Inga diplomatiska påtryckningar har veterligen vidtagits. Trovärdiga rapporter berättar om hur USA tillämpar metoder med straff i straffet, där de ”samarbetsvilliga” får vissa förmåner eller slipper vissa kränkningar.
Om Sverige på något sätt bibringar Mehdi en uppfattning att
han bör bli mer ”samarbetsvillig” kan man inte tolka det på annat sätt än att Sverige viker sig och till viss del deltar i övergreppet mot fångens mänskliga rättigheter.
Tidsaspekten är djupt oacceptabel. Mehdi Ghezali har suttit fängslad utan rättegång i mer än 800 dagar. Göran Persson har fortfarande inte offentligt fört fram det svenska kravet på ett frigivande.

Annons
Annons
Annons