Annons

Kräv etisk djurhållning i all offentlig upphandling

Vad innehåller maten på skoltallriken egentligen? Svenska skolbarn förtjänar att få äta kött där grisen fått bedövning innan slakt. Allt annat är självklart oacceptabelt. Det är dags att offentliga upphandlare ställer de rättmätiga etiska kraven vid upphandling av animaliska produkter. Det skriver Anders Sellström (KD), ledamot Finansutskottet.

Under strecket
Publicerad

På många håll i landet kringgås höga ambitioner för en självklar djurhållning under upphandlingsprocessen. Offentliga upphandlare som ställer miljökrav är hårt ansatta av överklaganden från grossister. Den aktuella tyska ”kött-dumpningen” på den svenska marknaden accelererar problemet.

Det finns ingen ursäkt för kommuner att huka undan för risken om överklaganden. När kommunerna har full rätt och stöd av Miljöstyrningsrådet i att anlägga en högre ambitionsnivå, vill grossisterna fortsatt kunna böka runt bland svaga upphandlingskrav. På det sättet får grossisterna möjlighet att teckna avtal där man fritt kan botanisera bland Europas grisproducenter. Lägst pris vinner alltid under sådana förhållanden. Resultatet är goda marginaler för grossisterna och ett tallriksinnehåll för våra skolbarn med ett tvivelaktigt djurskyddsursprung.

Annons
Annons
Annons