Annons
X
Annons
X

Kaplan: Bostadsmål kommer justeras

Boverket larmar om att låginkomsttagare får det allt svårare på bostadsmarknaden. Myndigheten föreslår en satsning på billiga bostäder speciellt riktade till gruppen. Men bostadsministern är avvaktande inför förslaget och Moderaterna är skeptiska.

Av TT
Bopriserna

Boverket uppskattar att det finns en växande grupp på uppemot 900 000 hushåll – nyanlända inkluderat – i Sverige som har svårt att hitta bostäder med rimliga hyror på grund av sina låga inkomster, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Ett av myndighetens förslag till regeringen är att staten bör överväga att få i gång byggande av bostäder som riktar sig specifikt till dem med lägst inkomster.

– Detbehövs ett särskilt byggande för svagare grupper. Byggtakten ökar, men hittills har det mest byggts för starkare grupper, säger Robert Johanneson, chef på Boverkets enhet för strategisk planering, till TT.

Annons
X

Modellen, som brukar kallas "social housing", finns i bland annat Storbritannien men har hittills saknat politiskt stöd i Sverige, bland annat eftersom den ses som stigmatiserande.

– Vi kommer att titta på det. Men jag kan inte svara ja eller nej i dag. Det måste ses i ett större sammanhang där vi bakar in det i andra förslag, säger bostadsminister Mehmet Kaplan till TT.

Han lyfter fram regeringens satsning på investeringsstöd för byggande av billigare, men dock inte öronmärkta, hyresrätter.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det är pengar som kommer innebära ungefär 15 000 nya hyresrätter med rimliga hyror, per år. Den typen av bostäder har inte byggts på jättelänge. Och det är precis den typen som Boverket efterfrågar, säger Mehmet Kaplan.

  Moderaternas bostadspolitiska talesperson Ewa Thalén Finné är skarpt kritisk till regeringens byggsubventioner, som hon menar inte är efterfrågade på marknaden, och är även tveksam till Boverkets förslag.

  – Vi vill hellre jobba med att få fram byggklar mark för att släppa fram mindre byggbolag, som ofta bygger till helt andra priser än de större aktörerna, säger hon.

  – Människor med mindre plånbok måste också ha bättre möjligheter att få bostadsbidrag.

  Regeringens mål är att 250 000 nya bostäder ska ha byggts fram till 2020.

  Men Boverket räknar med att det behövs nästan dubbelt så många, 460 000.

  – Det finns en ny verklighet. Och det är den vi håller på att jobba in. Så vi kommer att justera målet, men det finns inget exakt datum för det, säger Mehmet Kaplan.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X