Annons
X
Annons
X
Näringsliv
Analys

Andreas Cervenka: Vinstvarning för Sverige

Finansminister Anders Borgs nya prognoser för svensk ekonomi innebär inte mindre än en kraschlandning jämfört med den bild som regeringen tidigare målat upp. Och kanske också en hårdlandning för Anders Borgs rykte som ekonomisk prognosmakare.

WEBB-TV: ANDERS BORG SER INGA VÅRTECKEN

På aktiemarknaden används ofta begreppet vinstvarning när ett företag tvingas gå ut och erkänna att verkligheten fått för sig att inte följa direktörernas utstakade plan.

Sveriges finansminister Anders Borg tvingas nu, för andra gången på kort tid, till motsvarande varning, i en skala som får företagsvärldens missar att framstå som bagateller.

I dagens vårbudget lämnar regeringen prognosen att BNP-tillväxten för 2013 kommer att bli 1,2 procent och för 2014 2,2 procent.

Annons
X

För 2013 är siffran en tiondel bättre än vad Anders Borg spådde i december men för 2014 betydligt sämre, en sänkning från 3 procent.

Och då var ändå prognoserna i december en ordentlig neddragning jämfört med vad regeringen sade så sent som i höstas. Då spåddes Sveriges ekonomi 2013 växa med 2,7 procent och 2014 med hela 3,7 procent.

Skillnaden mellan den prognosen och vad regeringen nu säger motsvarar i runda slängar 200 miljarder kronor i lägre bruttonationalprodukt.

Ännu jobbigare för regeringen är hur arbetslösheten utvecklas. I höstas fick regeringen kritik från andra prognosmakare för att skönmåla de framtida jobbsiffrorna. Nu säger även Anders Borg att arbetslösheten kommer att stiga.

I vad som nu framstår som en optimistisk sensommardröm sade Anders Borg att arbetslösheten skulle sjunka till 6,7 procent 2014. Den nya prognosen lyder på 8,4 procent. En ganska dramatisk skillnad.

Då fick Anders Borg kritik för att underskatta effekterna av eurokrisen.

Nu är han tillbaka som många lärt känna honom, som en krisgeneral som varnar för mörka moln.

Sverige är inne i en nio år lång konjunktursvacka, skriver han i en debattartikel i DN idag.

Men Anders Borg är fortfarande lite av en optimist. Huvudbudskapet är att Sverige åter kommer tillbaka till snabb tillväxt. Det är bara att den kommer senare.

2015 ska ekonomin växa med 3,6 procent och 2016 med 3,9 procent. 2017 ska arbetslösheten vara nere på 6,3 procent.

Trovärdigheten för dessa siffror får dock anses ha fallit rejält, precis som aktiekursen för företag där vd:n fäller gamla prognoser som en stel och otränad löpare fäller häckar.

Näringslivs mest delade på Facebook just nu:

MP: ”Det är en kraftlös budget” svd.se
Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X