Annons
X
Annons
X

Kraschen sätter fokus på Natos närvaro

Att fem människor omkommit under en militär övning är tragiskt. Men det sätter också fokus på orsaken till deras närvaro. Att Nato tillåts öva i Norrland är fel väg mot en upptrappad militarisering av Arktis. Sverige borde arbeta för en demilitarisering istället, skriver Gunnar Westberg, medlem i styrelsen för den Transnationella Stiftelsen för Fred.

[object Object]
Bild från norska försvaret som visar lördagens sökande efter det försvunna norska Herculesplanet med fem mans besättning som hittades på lördagsmorgonen vid Rabots glaciär vid Kebnekaise. Foto: NORWEGIAN ARMED FORCES

BRÄNNPUNKT | NATO

Ett norskt militärflygplan med fem unga soldater ombord har störtat och tragiskt omkommit i de svenska fjällen. Plötsligen uppmärksammas en militär övning som delvis sker på svenskt territorium, men som legat helt i medieskugga. Vad är det som pågår?

Jo, en snabb och omfattande militarisering av det arktiska området. När istäcket minskar ökar möjligheterna till utvinning av olja och malmer och sjöfarten kan ta nya vägar. Inom ett decennium har kanske både Nordvästpassagen och Nordostpassagen öppnats för sjöfarten.

Genast reagerar man militärt. Ökad handel, ökad ekonomisk aktivitet: vi måste med militära medel skydda våra ekonomiska intressen mot ”de andra” som kan hinna före. Kanada planerar nya stridsfartyg, inklusive ubåtar, ryssarna förkunnar att man skall satsa stort på både fartyg, flyg och soldater, ja även Kina och Japan överväger att etablera en militär närvaro.

Annons
X

Men Nato var kanske först ute. Sedan år 2006 har man regelbundna övningar, kallade Cold Response, i Arktis. Sverige deltar som trogen medlem i Partnership for Peace, PFF.

I år har man tagit en landstrid som scenario. På Försvarsmaktens hemsida kan man ta del av scenariot. En främmande befolkningsgrupp har bosatt sig i nordligaste Sverige och etablerat ”Gardaland”. Detta land har nu invaderat ett område i Norge. Nato kommer med FN-mandat och genomför en ”fredsframtvingande” operation för att driva ut inkräktarna. Man tar dit rekordstora styrkor, övningen inkludera 16 000 soldater. Sverige deltar även detta år i sin egenskap av medlem i PFF. Svenskt territorium ingår liksom vid tidigare övningar.

Eftersom Nato finns måste man finna uppgifter för organisationen. Är det rimligt att tro att Nato inom överskådlig tid behöver bedriva en fredsframtvingande operation på landområden inom Arktis? Oklarheten kring Natos uppgifter i framtiden visar, om man inte insett det förut, att ett svenskt medlemskap inte är meningsfullt.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det finns många problem som måste lösas när den ekonomiska aktiviteten inom Arktis ökar. Lagar och avtal beträffande ekonomiska zoner, sjörätt, sjöräddning, kostnader för utnyttjande av farleder, det finns mängder av viktiga och för experter fascinerande problem att ta itu med.

  Men det pågår inte mycket förhandlingar. Det förefaller faktiskt som om man menar att man först måste etablera sig militärt för att kunna förhandla från en styrkeposition. Man sitter fast i ett 1800-talstänkande. I själva verket är de flesta förhandlingar i dessa frågor av den karaktären att båda sidor vinner. Den pågående militära uppladdningen i Arktis kan mycket väl förhindra förhandlingslösningar. Förtroendeskapande åtgärder kan däremot minska spänningarna och risken för konfrontationer.

  Ett kärnvapenfritt Arktis har dock diskuterats vid flera konferenser och frågan drivs bland annat i det kanadensiska parlamentet. Just detta problem är komplicerat, främst på grund av de ryska ubåtarnas hembas i Vita havet, men lösningar steg för steg har föreslagits. Konfrontationer mellan ryska kärnvapenbärande ubåtar och amerikanska jaktubåtar i arktisområdet är ett alldeles onödigt problem som kan leda till katastrofer.

  Sveriges deltagande i dessa Nato-övningar har såvitt jag kunnat finna aldrig diskuterats i riksdagen eller i försvarsutskottet. Riksdagen skall inte lämna sådana frågor år försvarsledningen, lika litet som vapenexporten kan lämnas till ett organ med uppgift att främja vapenexport.

  Sverige är för närvarande ordförandeland i Arctic Council. Detta organ är i sin konstitution förhindrat att ta upp säkerhetsfrågor. Man bör genast ta itu med att endera förändra denna konstitution eller skapa nya organ för förhandlingar. Om man satsar bara en del av de pengar som nu går till den militära upprustningen i Arktis på förhandlingsorgan skulle mycket kunna uppnås. Och man skulle inte riskera soldaters liv.

  Sätt igång innan militariseringen försvårar arbetet!

  GUNNAR WESTBERG

  aktiv för avskaffande av kärnvapen och medlem i styrelsen för den Transnationella Stiftelsen för Fred

  Annons
  Annons
  X

  Bild från norska försvaret som visar lördagens sökande efter det försvunna norska Herculesplanet med fem mans besättning som hittades på lördagsmorgonen vid Rabots glaciär vid Kebnekaise.

  Foto: NORWEGIAN ARMED FORCES Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X