Annons
X
Annons
X

Kraschade lyxbilar blir politik i Asien

Flera uppmärksammade bilkrascher med lyxbilar har fått häftiga politiska efterspel i flera asiatiska länder.

[object Object]
Det var i måndags som Vorayuth Yoovidhya, barnbarn till grundaren av bolaget bakom energidrycken Red Bull, körde sin Ferrari och krockade med en motorcykelburen polis. Foto: AP PHOTO

Det senaste exemplet är en olycka i Bangkok som involverade en Ferrari, en polisman och ett barnbarn till en miljardär, skriver ekonomisajten CNBC.

Det var i måndags som Vorayuth Yoovidhya, barnbarn till grundaren av bolaget bakom energidrycken Red Bull, körde sin Ferrari och krockade med en motorcykelburen polis. Enligt tidningen Bangkok Post fastnade kroppen i fordonet och släpades 200 meter innan Yoovidhya fick stopp på bilen.

Polismannen dog av sina skador och enligt uppgift försvann Vorayuth Yoovidhya från olycksplatsen men kunde med hjälp av oljespår från bilen spåras till hemmet.

Annons
X

Det som framför allt upprört känslorna hos thailändare är uppgifter om att polisen medverkade till att försöka lägga skulden för olyckan på familjens chaufför. Den thailändska polisen har nu lovat en omfattande och opartisk undersökning av olyckan där ingen särskild hänsyn ska tas till det faktum att det rör sig om inflytelserika personer.

En annan mycket uppmärksammad olycka gällde även den en svart Ferrari och platsen denna gång var Peking. Kraschen ägde rum i mars i år men det rättsliga och politiska efterspelet har varat i månader. Tre personer fanns i bilen, enligt pressuppgifter mycket lättklädda. Den manlige föraren dog och två kvinnliga passagerare skadades allvarligt.

Detaljerna kring olyckan var länge oklara men tidningen South China Morning Post publicerade så småningom uppgifter om att föraren var son till en av den kinesiske presidenten Hu Jintaos närmaste medarbetare.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Historien har spätt på diskussionen om höga tjänstemäns privilegier; officiellt har kinesiska topptjänstemän ganska blygsamma inkomster och man frågade sig bland annat hur det kom sig att den unge mannen kunde åka runt i en Ferrari.

  Även Singapore har haft en spektakulär bilolycka som eldat på en lokal debatt om hur rika – framför allt kinesiska - invandrare beter sig i landet. Nu handlade det som den kinesiske finansmannen Ma Chi som körde mot rött ljus och hamnade i en krasch som dödade både honom, en taxichaufför och en motorcyklist.

  Alla dessa tre krascher har det gemensamt att de involverar lyxbilar och överklass – politisk eller finansiell.

  – De här olyckorna och mörkläggandet som har följt dem visar maktfullkomligheten hos vissa förmögna personer. Politikerna vill inte att det här ska komma ut till allmänheten, säger Yang Dali, professor i statskunskap vid University of Chicago till CNBC.

  Annons
  Annons
  X

  Det var i måndags som Vorayuth Yoovidhya, barnbarn till grundaren av bolaget bakom energidrycken Red Bull, körde sin Ferrari och krockade med en motorcykelburen polis.

  Foto: AP PHOTO Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X