Annons

Får jag följa med dig hem?Krånglande människor får ömsint behandling

Marie Aubert.
Marie Aubert. Foto: Agnete Brun

Marie Aubert visar skickligt hur svidande pinsamt det är att vara människa. Men det är samtidigt trösterikt att läsa eftersom de besvärliga huvudpersonerna skildras av en så begåvad och rolig författare.

Under strecket
Publicerad

Marie Auberts ”Får jag följa med dig hem?”.

En kvinna blir hårdhänt behandlad av en sporadisk älskare, men hon berömmer sig själv för att hon är en sån som nöjer sig med att vara knullkompis. En man ska adoptera en liten pojke med sin fru, och vill absolut att han ska heta Jens efter den norska statsministern Stoltenberg, trots att pojken på barnhemmet heter Angelo. En svartsjuk bästa kompis beter sig dumt när väninnan bjuder på middag med sin nya man. En sjuksköterska på neonatalavdelningen minns när hans för tidigt födda bror dog, och hur han många år efteråt trodde att han återfunnit lillebrodern efter en långvarig kidnappning. En syster som troligen begått ett allvarligt brott och kommit ut från någon typ av anstalt blir bjuden på middag hos sin bror – det blir fel. Små lögner, stora lögner.

Norska Marie Aubert är aktuell på svenska med sin imponerande debut från 2016, novellsamlingen ”Får jag följa med dig hem?” som är snyggt översatt av Cilla Naumann. Förra året kom Auberts roman ”Vuxna människor”. Ett svart samtidsdrama i en sommarstuga, två vuxna systrar ska fira sin mammas födelsedag där, storasystern framgångsrik i karriären men ofrivilligt ensamstående och barnlös, lillasystern nybliven sambo, plastmamma och nu planerat gravid. Sommarhuset som en klassisk scen för ett kammardrama i film och litteratur, bara de senaste åren har exempelvis Agnes Lidbeck skrivit om systrar i släkthus i sin roman ”Förlåten”, och Vigdis Hjorts lysande skildring av en sårig familjefejd i ”Arv och miljö” börjar med att släktens sommarstugor i skärgården inte ska fördelas lika mellan syskonen – bara två av de fyra syskonen ska få ärva dem.

Annons
Annons
Annons