Annons

Den inneboendeKrall får marken att skälva under fötterna

Hanna Krall föddes i Warszawa 1935. För sina böcker har hon tilldelats ett stort antal polska och internationella priser. ”Den inneboende” är  hennes hittills enda roman.
Hanna Krall föddes i Warszawa 1935. För sina böcker har hon tilldelats ett stort antal polska och internationella priser. ”Den inneboende” är hennes hittills enda roman. Foto: Imago/TT

En sällsam bok och en stundom omstörtande läsupplevelse. Det tycker SvD:s recensent om den polska författaren Hanna Kralls hittills enda roman som, liksom tidigare böcker, liknar ett körverk av människoöden.

Under strecket
Publicerad
Bild 1 av 2

”Cristo en casa de Marta y María” av Diego Velázquez på National Gallery i London.

Bild 2 av 2

På National Gallery i London hänger en tavla av den spanske konstnären Diego Velázquez som anspelar på systrarna Marta och Marias möte med Kristus. I förgrunden står en ung kvinna, kanske ska hon föreställa Marta själv, med ett uttråkat drag över ansiktet. Hon rensar fisk. Bakom henne lutar sig en äldre kvinna fram och pekar mot ett motiv i bakgrunden, en spegelns motbild till den ungas klagomål: Maria, höljd i en ljus dager, försjunken vid sin Herres fötter. Den som endast ser till det världsliga, tycks bilden säga oss, förmår inte se frälsningen i sin renaste uppenbarelse.

Berättelsen återkommer som motiv i polska Hanna Kralls "Den inneboende" – översatt av den mycket skicklige Julian Birbrajer– hennes hittills enda roman och en skildring så kraftfull att den emellanåt tycks få marken att skälva under en. Det handlar om ljuset och svärtan. I urbilden skymtar man en del av Kralls egen biografi, författaren som i sin barndoms Warszawa gömdes undan nazisterna av polacker som osjälviskt riskerade sina egna liv, medan en stor del av hennes familj mördades i koncentrationslägret Majdanek. I romanen är hon en judisk flicka vid namn Maria, och hon som gör henne sällskap i lägenheten har fått namnet Marta. Maria och Marta, som en mörk eller ljus spegling av ett livsöde, två möjliga variationer sammanförda under en brännande punkt i historien.

Annons
Annons
Annons