X
Annons
X
Villa Kassman var en gång Stockholms kanske mest påkostade sommarresidens. Bankiren Gunnar Kassman anlitade några av tidens främsta arkitekter, skulptörer, målare och trädgårdsmästare för att förverkliga sin dröm.
Villa Kassman var en gång Stockholms kanske mest påkostade sommarresidens. Bankiren Gunnar Kassman anlitade några av tidens främsta arkitekter, skulptörer, målare och trädgårdsmästare för att förverkliga sin dröm. Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN

Kråkslottets hemlighet

Långläsning

Sju kilometer från Stureplan ligger en överdådig bankirvilla i förfall. Vad är det som har gått snett? Lars Berge följer spåren av ett bortglömt societetslejon och finner en hjärtskärande tragedi.

Leif R Carlsson startar aktersnurran med två hårda drag och vi puttrar ut ur småbåtshamnen vid mor Annas brygga på Lidingö. Han ska visa mig ett hus som är till salu. Annonsen har legat ute i över ett år utan att någon har nappat. Det finns förklaringar till det, ska det visa sig.

Leif har vunnit SM-guld med Modo 1979, AIK 1982 och Södertälje 1985. Det gör honom unik i svensk ishockey. Ingen annan har tagit tre titlar med tre olika klubbar. Det mesta Leif kan om livet har han lärt sig på hockeyrinken. Man tar smällar och man ger smällar. Man låter ingen kliva på en. Man ger inte upp. Det var så han dök upp på ön Storholmen en dag 1997.

Villa Kassman var en gång Stockholms kanske mest påkostade sommarresidens. Bankiren Gunnar Kassman anlitade några av tidens främsta arkitekter, skulptörer, målare och trädgårdsmästare för att förverkliga sin dröm.

Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Bild 1 av 10

Enligt plan- och bygglagen är det ett brott att inte sköta om sin fastighet. Men vem ska ställas till svars när byggnaden haft flera ägare och inte underhållits sedan 40-talet?

Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Bild 2 av 10

Nils Andersson står i dag som ensam ägare till Villa Kassman. Då hans förslag till ändring av detaljplanen avslogs hos kommunen ansökte Andersson om rivningslov, vilket beviljades. Det mesta talar för att den spektakulära byggnaden, vars vackert förfallna miljö är en populär plats för filminspelningar och modefotograferingar, nu kommer att rivas.

Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Bild 3 av 10

Den en gång pampiga trädgården är i dag förvildad och öde.

Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Bild 4 av 10

Matsalsmöbeln och flygeln står kvar – som om tiden stått stilla.

Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Bild 5 av 10
Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Bild 6 av 10
Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Bild 7 av 10
Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Bild 8 av 10
Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Bild 9 av 10

Endast de mest exklusiva materialen användes. Enligt uppgifter ska kranarna i det marmorklädda badrummet ha varit av guld.

Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Bild 10 av 10