X
Annons
X

Kräftvinnaren avslöjar sitt ”hemliga” recept

Vinnaren av SvD:s kräfttest håller låg profil. Henrik Lundin delar gärna med sig av framgångsreceptet, men vill inte utöka verksamheten.

– Jag har nog Sveriges minsta kräftkokeri och hinner inte producera mer, säger Henrik Lundin.

Kockpanelen är enande överens om Lorenkräftorna – som kammar hem en sexa från samtliga paneldeltagare och därmed blir testets enda fullpoängare. Till höger: Henrik Lundin.
Kockpanelen är enande överens om Lorenkräftorna – som kammar hem en sexa från samtliga paneldeltagare och därmed blir testets enda fullpoängare. Till höger: Henrik Lundin. Foto: Malin Hoelstad och Privat

Lorenkräftor har vunnit SvD:s kräfttest 2015 och fick nästbästa betyg 2017. I år tog företaget hem storslam när en enig panel korade dem till bäst i test. SvD når kräftkokaren Henrik Lundin när han är i full gång med att leverera kräftor till några av de arton försäljningsställen som finns i Stockholm.

– Jag har fullt upp från och med nu fram till mitten av september, sedan dör det ut helt.

Tidigare sålde han kräftorna till en grossist men sedan åtta år tillbaka säljer han själv direkt till Stockholmsbutikerna och en delikatessaffär i Umeå. Kräftorna går inte att få tag på någon annanstans.

Annons
X

– Jag hinner inte producera mer och jag marknadsför mig inte överhuvudtaget, ändå letar man upp mig och ringer från hela landet och vill köpa. Men tyvärr. Jag gör cirka fyra ton om året och vill hålla det på den här nivån.

Han och flickvännen, som är kock, driver Restaurang Ekliden utanför Tranås. När kräftsäsongen är över övergår han till sitt stora intresse: Jakt fram till mitten av november. Då levererar han rökt Vätternfisk till julbordet och resten av året jobbar han i restaurangen.

Hur går din kräftproduktion till?

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Jag köper kräftorna av en yrkesfiskare i Vättern som fiskat upp dem vid Vadstena och runt Visingsö, sedan kokar jag dem i mitt kräftkokeri vid sjön Loren, därav namnet. Jag tror mitt kräftkokeri är Sveriges minsta.

  Hur mycket av smaken beror på kräftorna?

  – Jag gillar verkligen Vätternkräftorna för de är så rena och blir så röda med stora fina klor. Om du tar kräftor från Hjälmaren eller nån annan insjö så har de lite mörka inslag och då blir inte lagen lika klar.

  Du har ett eget recept?

  – Ja, det är inget traditionellt recept. De flesta häller ned kräftorna i kokande vatten och låter sedan lagen svalna. Jag kokar all lag innan och förvarar den i kylrum. Sedan kokar jag kräftorna i saltvatten och häller därefter på lagen som håller tre grader. Det gör att lagen blir klar och fin, hållbarheten blir lång och köttet väldigt spänstig. Sedan ligger kräftorna minst ett dygn i en sump så att de blir rena inuti också. Allt det här jobbet är anledningarna till att de blir lite dyrare än andra kräftor.

  Du berättar om metoden och ingredienserna på burkarna, är du inte rädd för att någon konkurrent ska stjäla ditt framgångsrecept?

  – Nej, varsågod. Det måste vara småskalig process annars blir det inte bra och de flesta andra kokerier hanterar mycket större volymer än jag. Dessutom tar det tid att komma fram till de rätta proportionerna av ingredienserna.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X

  Kockpanelen är enande överens om Lorenkräftorna – som kammar hem en sexa från samtliga paneldeltagare och därmed blir testets enda fullpoängare. Till höger: Henrik Lundin.

  Foto: Malin Hoelstad och Privat Bild 1 av 1
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X