Annons
X
Annons
X

Kräfttest – Billigast får högst betyg

Inga bottennapp när SvD testade några av de färska kräftor som finns i butik. De turkiska kräftorna överraskade medan Smålandskräftan som brukar hamna i topp klarade sig med precis godkänt. Och dyrast visade sig inte vara bäst.

Till årets kräfttest fick SvD:s expertpanel, med bland annat Teresa Küchler och Malin Bonde, blindtesta sex olika sorters färska kräftor.
Till årets kräfttest fick SvD:s expertpanel, med bland annat Teresa Küchler och Malin Bonde, blindtesta sex olika sorters färska kräftor. Foto: DAVID MAGNUSSON
Betyg: 5 av 6

Lobster - Färska turkiska kräftor Jumbo

Pris: 199 kr

Omdöme: Orange och vacker. En aptitlig kräfta med fast kött i stjärten. Frisk god smak och fint smör. Små klor drar ner betyget något. En i panelen tycker att den är lite mesig i smaken. En annan tycker att det är urtypen för en utsökt kräfta.

Betyg: 4 av 6

ABC Food - Nykokta svenska signalkräftor

Pris: 359 kr/kg

Annons
X

Omdöme: En röd kräfta med stora nästan överdimensionerade klor. För mycket salt enligt delar av panelen. Bra balans mellan sälta sötma och dill tycker tvärtom den andra delen. Lite seg i köttet. Svårknäckta klor men överlag en bra kräfta.

Betyg: 4 av 6

Pandalus - 20 stora kräftor från Turkiet

Pris: 199 kr

Omdöme: En blek kräfta med något mjukt skal och små klor, men konsistensen på köttet är fin och smaken är bra. Någon tycker att den är för salt, andra gillar sältan och dillsmaken. Lätt att få ut köttet från klorna. Fint smör. En habil, godkänd kräfta.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Betyg: 3 av 6

  Kloster delikatesser - Vadstena kräftor

  Pris: 299 kr

  Omdöme: En fläckig stor kräfta. Mycket kött i klor. Men tyvärr lös i köttet . Några får kräftor med hårt skal, andra har allt för mjukt skal vilket inte känns fräscht. Åsikterna går också i sär om smak, helt okej enligt vissa, medan andra upplever en lätt kemisk bismak.

  Betyg: 3 av 6

  Smålandskräftan - Svenska signalkräftor

  Pris: 301 kr

  Omdöme: Snygg röd kräfta som ger panelen höga förväntningar. En god lag med fint balanserad sälta och dillsmak. Några i panelen upplever en viss bismak. Mycket kött på denna kräfta men den något sladdriga konsistensen drar ner betyget.

  Betyg: 2 av 6

  Färska fisken - Kokta signalkräftor

  Pris: 399 kr

  Omdöme: En så liten kräfta att man nästan kan fråga sig om det är värt besväret att skala den. Men snyggt julröd i färgen. Väldigt lite kött men det som finns har bra konsistens. Mild i smaken. Spadet saknar både sälta och dillsmak. En ganska trist kräfta.

  Annons
  Annons
  X

  Till årets kräfttest fick SvD:s expertpanel, med bland annat Teresa Küchler och Malin Bonde, blindtesta sex olika sorters färska kräftor.

  Foto: DAVID MAGNUSSON Bild 1 av 1
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X