Kraftsamling mot USA

Kina och Ryssland stärker sitt samarbete och ska bara i år ha 25 gemensamma militärövningar. Tillsammans försöker de båda länderna spänna musklerna för att skapa en motvikt till USA:s dominans i världspolitiken.

Under strecket
Publicerad
Kinas president Hu Jintao och Rysslands president Dmitri Medvedev.

Kinas president Hu Jintao och Rysslands president Dmitri Medvedev.

Foto: AP PHOTO
Annons

Det ökade rysk-kinesiska samarbetet bekräftades när SCO (Shanghai Cooperation Organization) i går avslutade sitt tvådagarsmöte i Jekaterinburg, på den östra sidan av Uralbergen. SCO är relativt anonymt i Väst, men det är en organisation som växt i styrka sedan bildandet 1996. Kärnan består av Ryssland och Kina samt de centralasiatiska staterna Kazakstan, Tadzjikistan, Uzbekistan och Kirgizistan.

Till årets möte skyndade dock Irans ledare Mahmoud Ahmadinejad, trots oron i landet. Indiens premiärminister Manmohan Singh och Pakistans president Asif Ali Zardari var också på plats och hade sitt första bilaterala möte sedan Bombaydådet i november förra året då 170 människor dödades. Även Afghanistans president Hamid Karzai var i Jekaterinburg och hade överläggningar med bland andra den ryske presidenten Dmitrij Medvedev om den förvärrade situationen i Afghanistan.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons