GrusKrafts trandikter hittar hem i det sakrala

Åsa Maria Kraft är född 1965 och bosatt i Lund. Hon debuterade som poet 1997 med samlingen ”4 påhitt”.
Åsa Maria Kraft är född 1965 och bosatt i Lund. Hon debuterade som poet 1997 med samlingen ”4 påhitt”. Foto: Nille Leander

Titeln på Åsa Maria Krafts ”Grus” handlar om tranor, inte småsten. Om dikterna spretar åt alla håll finns fåglarna där för att hålla dem samman och finna vägen hem, skriver Cecilia Hansson.

Under strecket
Publicerad
Albert Bonniers förlag
Foto: Albert Bonniers förlag
Annons

Man ska inte låta sig luras av titeln på Åsa Maria Krafts elfte bok, saker är sällan helt vad de utger sig för att vara hos den här författaren vars signum är att alltid skapa något sinnesvidgande utifrån sina teman. Oavsett om det handlar om klimatförändringar, Irakkriget, moderskap eller Öresundsbron finns det alltid en twist, en smart humor eller ironi som ger både nödvändig distans och närhet.

Helt i linje med detta hänvisar titeln ”Grus” mer till flygfän än till småsten. Men undertiteln ”Resor och residens 2017-2018”, vad innebär den? Är det redogörelser från olika stipendievistelser som lyfts till en annan nivå? Sådana rapporter som ofta är aningen framtvingande för att redovisa att man verkligen gjort något av sin vistelse.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons