Annons
X
Annons
X

Kraftpaket med skrällpotential

Här är hissmontören som vill hamna högst upp i London-OS. Men 21-årige Marcus Nyman har en tuff lottning i 90-kilosklassen i judo som i dag avgörs i Excel Arena.

Foto: ANDERS WIKLUND/SCANPIX

Stockholmaren som vunnit sex av årets elva matcher och är 14:e på världsrankningen ställs nämligen mot sjätterankade Dilshod Choriev.

Efter förlusten i säsongspremiären mot Takashi Ono har den 27-årige uzbeken radat upp tio segrar inför OS.

Om Marcus tagit sig till final i årets EM hade han fått en på papperet gynnsammare OS-lottning eftersom han då skulle ha varit en av åtta seedade.

Annons
X

Nu fick han nöja sig med brons i EM där han för två år sedan blev förste svenske guldmedaljör.

Kapaciteten att gå riktigt långt även i dag finns där.

–Jag har slagit de allra bästa och det är en skön känsla att ta med sig. Det är mycket jämnt i toppen, säger Marcus.

OS-regeln att varje nation inte får ha fler än en än deltagare i varje viktklass missgynnar Japan som fortfarande dominerar sporten och Marcus Nyman har tre japaner framför sig på rankingen.

Japanerna lever högt på sin tekniska skicklighet medan Marcus Nymans styrka är just det, styrka.

–Styrka och greppandet är viktigt för mig men visst jag har teknik också även om jag där inte alls kan jämföra mig med japanerna.

Han är ett 189 centimeter långt kraftpaket som i början av juni vägde 97 kilo och som plockat bort det som krävs till invägningen i Excel Arena.

Marcus njuter av att träna.

–Att träna är allt. Jag kan köra 25 timmar i veckan och får man ett bakslag är det bara att fortsätta träna, säger Nyman som ingår i Sveriges Olympiska Kommittés topp- och talangprogram och som tagit tjänstledigt från jobbet som hissmontör.

Varför blev det judo förresten?

–Det var mamma som fick mig att börja. Jag var sju år då hon tog med mig på en lektion.

Att Elisbeth Karlsson tyckte att hennes son skulle prova på just judo var ingen tillfällighet, hon var nämligen en mycket framgångsrik judoka (judoutövare) och har ett VM-silver från 1987.

För att den medaljen i dag ska bli bara näst finast i familjesamlingen krävs att allt klaffar för Marcus Nyman som haft lite skadeproblem under OS-uppladdningen men säger att han känner sig i bra form.

Guldfavorit är hans store förebild, Ilias Iliadis, den georgiernfödde greken som 17 år gammal tog OS-guld i 81 kilo i Aten 2004 och som stått överst på prispallen i de två senaste världsmästerskapen i 90-kilo. Honom besegrade Marcus Nyman tidigare i år i en match i Bundesliga.

Annons
Annons
X
Foto: ANDERS WIKLUND/SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X