Annons
X
Annons
X

Kraftindustrin tror på nya kärnkraftverk

Nya kärnkraftsreaktorer och bättre möjligheter att planera inför framtiden – de första kommentarerna från kraftindustrin är positiva. ”Jag är helt övertygad om att ett och annat kärnkraftverk kommer att ersättas”, säger Håkan Buskhe, koncernchef på E.ON, till SvD.se.

Webb-tv

Se hela presskonferensen i efterhand regeringen.se
Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Quiz

Quiz: Vad kan du om kärnkraften? quiz.svd.se
Foto: ROBERT HENRIKSSON / SVD / SCANPI

Kärnkraften

Glädjande och positivt – det är två omdömen från kraftindustrin efter beskedet att förbudet mot att bygga nya reaktorer slopas. Regeringen öppnar nu upp för att äldre reaktorer ska kunna ersättas med nya när de blivit för gamla.

– Det här ger förutsättningar för att fortsätta utvecklingen mot en koldioxidfri värme- och elproduktion. Det är också positivt med de klart uttalade satsningarna på förnybar energi och attt man prioriterar att gå från fossilt till el i transportsektorn, säger Christian Lundberg, vd på Fortum Sverige.

På OKG, som driver de tre reaktorerna i Oskarshamn, tas beslutet emot med glädje.

Annons
X

– Det ger mera långsiktighet i vår verksamhet och vi får tydliga villkor för vår fortsatta existens. Tidigare har vi i nästan 30 år levt under någon form av avvecklingshot, säger Anders Österberg, informationschef på OKG, till SvD.se.

Hans bedömning är att beslut faktiskt kommer att leda till nya kärnkraftsreaktorer. Det är också bedömning som delas av OKG:s ägare E.ON, som innehar av aktierna i OKG.

– Jag är helt övertygad om att ett och annat kärnkraftverk kommer att ersättas, säger Håkan Buskhe, koncernchef på E.ON i Norden och vd på E.ON i Sverige.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Också Vattenfall, som är delägare i både Ringhals och Forsmark, är positivt till dagens överenskommelse. På frågan om regeringens besked innebär att företaget kommer att bygga nya reaktorer blir svaret ja.

  – När det blir dags, ja, säger koncernchefen Lars G Josefsson till SvD.se.

  E.ON, Vattenfall och Fortum betonar dock att hela paketet, med både kärnkraft och satsningar på förnybara energikällor, är viktigt. Håkan Buskhe på E.ON delar regeringens uppfattning att vindkraft och kraftvärme kommer att bli viktiga energislag i framtiden.

  – Man måste ha ett helhetsperspektiv. Det nya i det här är att man ser ett helhetsperspektiv, och att man accepterar att det finns olika vinklar i energisystemet, säger Håkan Buskhe.

  Samtidigt innehåller dagens politiska överenskommelse en vilja att lösa upp samägandet av Ringhals, Forsmark och Oskarshamn.

  Idag äger E.ON, Vattenfall och Fortum i olika konstellationer de svenska kärnkraftverken.På Vattenfall undrar man vad punkten innebär, och enligt Håkan Buskhe på E.ON kan förändringar i ägarbilden göra det svårare att ersätta gamla reaktorer.

  – Det kostar ju mellan 40 och 60 miljarder att investera i ett nytt kärnkraftverk. Är man då ensam gäller det att det finns tillräckligt stora bolag. Det blir lite tightare, säger Håkan Buskhe.

  Regeringen är dessutom tydlig med att det inte blir några statliga subventioner – varken direkta eller indirekta. Det är dock ett mindre problem, anser både E.ON och Vattenfall.

  – Jag finner det nog naturligt att man säger så. Vår principiella bedömning är att marknadens aktörer ska bedöma lönsamheten i olika investeringar, säger Lars G Josefsson.

  Annons
  Annons
  X
  Bild 1 av 4
  Bild 2 av 4
  Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX Bild 3 av 4
  Foto: ROBERT HENRIKSSON / SVD / SCANPI Bild 4 av 4
  Annons
  X
  Annons
  X