Annons
X
Annons
X

Ericssons vinst lyfter – utdelningen höjs

Ericsson redovisar en vinst före skatt på 10,3 miljarder kronor för fjärde kvartalet 2015. Det kan jämföras med vinsten på 5,8 miljarder kronor motsvarande period året innan.

Av TT, Direkt
Q4-rapporter 2015

Trots lyftet var vinsten marginellt sämre än vad analytiker hade väntat sig, enligt Reuters sammanställning. Snittprognosen för vinsten låg på 10,4 miljarder kronor.

Omsättningen uppgick till 73,6 miljarder kronor, att jämföra med 68 miljarder kronor för ett år sedan och analytikernas snittprognos på 74,1 miljarder kronor.

Rörelseresultatet för kvartalet var 11 miljarder kronor, jämfört med 6,3 miljarder kronor 2014. Rörelseresultatet påverkades negativt av en engångsnedskrivning av varulagret om –0,4 miljarder kronor.

Annons
X

Analytikerna hade räknat med ett rörelseresultat på 10,7 miljarder kronor, enligt SME Direkts sammanställning inför rapporten.

4G-utbyggnaden i Kina har återhämtat sig efter ett svagt tredje kvartal, enligt Ericsson.

Utvecklingsmarknader som Indien, Indonesien och Mexiko visade på fortsatt stark utveckling medan marknader som Ryssland, Brasilien och delar av Mellanöstern var fortsatt svaga, framförallt till följd av den makroekonomiska utvecklingen.

Ericssons kostnads- och effektivitetsprogram fortgår enligt plan.

– Vi är övertygade om vår förmåga att nå målet om 9 miljarder kronor i besparingar under 2017 inom vårt kostnads- och effektivitetsprogram. Vi följer noggrant marknads- och affärsutvecklingen och kommer att genomföra alla nödvändiga åtgärder för att hela vår affär ska fortsätta att vara konkurrenskraftig, meddelar Ericssons vd Hans Vestberg i en kommentar i rapporten.

Styrelsen föreslår en utdelning till aktieägarna på 3:70 kronor per aktie, vilket kan jämföras med utdelningen i fjol på 3:40 kronor per aktie.

Vid Stockholmsbörsens öppnande var Ericsson den mest omsatta aktien. Kursen faller med 0,2 procent.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
Annons
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X