Annons
X
Annons
X

Kraftigt vinstlyft för Academedia

Friskolekoncernen Academedias vinst rusade upp med 15 procent till drygt en halv miljard för räkenskapsåret som avslutades i somras. Personalomsättningen lyfter samtidigt till tre gånger nivån i kommunala skolor.

Av TT
Vinster i välfärden
[object Object]
Marcus Strömberg, vd för friskolekoncernen Academedia. Foto: Adademedia

Academedia pekar på skärpta behörighetskrav som förklaring till den stigande personalomsättningen, som lyfter från 19,7 till 22,8 procent under räkenskapsåret.

Nivåerna kan jämföras med en personalomsättning på 6,8 procent på kommunala grundskolor och 8,6 procent på kommunala gymnasier, enligt Sveriges kommuner och landsting (SKL).

Anders Almgren, förste vice ordförande i Lärarnas riksförbund, tror att Academedias allt högre personalomsättning även förklaras av lärarbrist och att lärare söker sig till arbetsgivare som betalar bättre.

Annons
X

"Det är bra för lärarna. Men det är dåligt för verksamheten, som är beroende av kontinuitet", skriver han i en kommentar.

Ekonomiskt går det dock bra för bolaget, vars omsättning lyfte med 28 procent till 8,2 miljarder. Merparten av tillväxten handlar dock om förvärv. Rensat för nya skolor ökade omsättningen med 1,1 procent.

Rörelseresultatet steg samtidigt med 15 procent till 517 miljoner kronor, medan räntekostnaderna lyfte med nästan 30 procent till 269 miljoner kronor. Det kraftiga lyftet för räntekostnaderna hänger enligt Academedia ihop med finansieringen av förvärv.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Fortsatt expansion, särskilt inom förskoleverksamhet, ligger i planerna, enligt vd Marcus Strömberg.

  Någon utdelning till ägarna, Wallenbergsfärens riskkapitalbolag EQT, blir det inte för räkenskapsåret. Men det kan bli klirr i kassan hos EQT ändå, om den planerade börsnoteringen av Academedia går att genomföra i höst.

  – Vi har inte bråttom. Ett bra läge skulle väl kanske vara när bolaget har fått sin tillväxtplan för Tyskland på plats. En notering blir väl tidigast aktuell någon gång efter sommaren, säger Kerstin Danasten, presschef på EQT.

  – Ingenting är bestämt, men börsen är huvudspåret, tillägger hon.

  Academedia varnar samtidigt i sin årsredovisning för effekterna av framtida politiska beslut som begränsar möjligheten att dela ut vinst till aktieägare. Detta skulle kunna få "stora negativa effekter på Academedias aktie och marknadsvärde", skriver bolaget i sin årsredovisning.

  Annons

  Marcus Strömberg, vd för friskolekoncernen Academedia.

  Foto: Adademedia Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X