Annons
X
Annons
X

Kraftigt skalv i södra Sverige

Ett kraftigt jordskalv kändes i morse över hela södra Sverige. Skalvet uppmättes till 4,7 på Richterskalan och är det kraftigaste skalvet i Sverige på över hundra år.

(uppdaterad)
Foto: SVD GRAFIK

Enligt Reynir Bödvarsson, chef på det seismologiska institutet i Uppsala, uppmättes skalvet till 4,7 på Richterskalan. Dess centrum låg enligt institutet omkring en kilometer öster om Malmö airport och uppstod på 18 kilometers djup.

– Det kändes i hela södra Sverige, och det har kommit rapporter om att det känts ända upp till Stockholm, säger han till SvD.se.

Institutet undersöker nu skalvet noggrannare, och siffran 4,7 kan senare komma att ändras. Enligt uppgifter vid lunchtid verkar skalvet ha varit något mindre än tidigare sagt.

Annons
X

Under dagen finns risk för flera efterskalv, men enligt Bödvarsson orsakar skalv i den här storleken inga större skador.

– Det blir mycket måttliga skador, men det är inte osannolikt att det blir småskador om det finns svagheter i byggnader. Ett murverk som redan var löst kan spricka och så vidare, säger Reynir Bödvarsson.

Både polisen och SOS Alarm fick ta emot flera samtal från oroliga människor. Också till SvD.se hörde boende i Skåne av sig och berättade om hus som skakade.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Jag satt och åt frukost när det alldeles våldsamt började skaka i hela huset. Det höll på några sekunder och jag blev faktiskt ganska skraj, säger Ulf Malmborg i Staffanstorp till SvD.se.

  Några större materiella skador eller personskador ska dock inte ha rapporterats in, meddelar både polisen och SOS Alarm.

  – Skalvet märktes i Skåne och Blekinge och vi har haft många som ringt till oss, men skalvet verkar inte ha orsakat några skador, säger Mikael Persson på Skånepolisens länskommunikationscentral, till SvD.se.

  Enligt TT ska dock tre personer ha sökt sig till akutmottagningen på Universitetssjukhuset i Lund på grund av jordskalvet. En av personerna hade svimmat, en hade hade yrsel och en hade ramlat av en stol, säger sjukhusets presskontakt.

  Också Danmark drabbades av skalvet, som också kändes i Halland, Småland och Östergötland.

  – Hela sängen skakade i fyra till sex sekunder, säger Roger Säberg i Åtvidaberg till Östgöta Corren.

  Mejla SvD svd.se Fakta om skalvet på europeiska EMSC http://www.emsc-csem.org/index.php?page=current&sub=detail&id=113007 Fakta om skalvet på amerikanska USGS earthquake.usgs.gov
  Annons
  Annons
  X
  Foto: SVD GRAFIK Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X