Kraftigt fall för oljepriset

Under strecket
Publicerad
Annons

OSLO Oljepriset har fallit rejält efter att USA:s råoljelager ökade mer än förväntat i förra veckan.
Prisfallet på mer än 2 dollar per fat för amerikansk olja under onsdagens handel i New York fortsatte under torsdagen. I går kväll svensk tid handlades amerikansk WTI-olja under 51 dollar. Så sent som i måndags nåddes den högsta nivån någonsin, på 55:67 dollar per fat.
Det var lagerrapporten från det amerikanska energidepartementet som utlöste fallet. Det visade att råoljelagren ökat med fyra miljoner fat till 283,4 miljoner fat under föregående vecka.

Lagren av eldningsolja fortsatte att falla för sjätte veckan på rad, till 48,9 miljoner fat. Men nyheten om ökade råoljelager och att de amerikanska raffinaderierna arbetar med 1 procent högre kapacitet vägde tyngre. Situationen för eldningsolja kan emellertid fort bli kritisk om det blir en kall vinter. Lagren är 16 procent lägre än vid samma tid i fjol.
Lagerrapporten från energidepartementet är den sista innan det amerikanska valet. Oljekartellen Opec
har uppmanat USA att släppa olja från sina strategiska lager, som är avsedda att kunna motverka kriser i oljeförsörjningen.
Men president George W Bush föredrar att behålla lagren intakta. Om han släppte ut mer olja än den begränsade mängd som raffinaderierna fått låna efter flera orkaner i Mexikanska bukten, kunde det tolkas som ett sista försök att köpa röster.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons