Annons
X
Annons
X

Kraftiga förseningar på samtliga t-banelinjer

Det råder stora problem i tunnelbanan i Stockholm efter helgens vinterväder. Kylan tillsammans med drivsnö leder till inställda avgångar och kraftiga förseningar. Under eftemiddagen satt SL i möte om hur man ska klara av rusningstrafiken i morgon. ”Det kommer att bli problem”, säger SL till SvD.se.

(uppdaterad)
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/SCANPIX

Fast på tåget?

Har du suttit fast i något tåg under natten eller haft andra stora problem med att ta dig fram i samband med snövädret?
Mejla SvD:s webbredaktion!

Mejla oss om ditt tågkaos mailto:hannes.delling@svd.se?subject=tågkaos

Inte någon gång under denna vinter har kollektivtrafiken i Stockholm drabbats av så stora problem som under söndagen, uppger SL. Det gör att ledningen under dagen satt i möte för att planera hur man ska klara av morgondagens rusningstrafik.

Då riskerar dagens trafikkaos kombinerat med betydligt fler antal resenärer att göra situationen än värre. En vanlig vardag åker runt en halv miljon resenärer med tunnelbanan.

Annons
X

– Vi vet redan nu att det kommer att vara problem, säger Jenni Almgren, trafikinformationschef på SL, till SvD.se.

Enligt den senaste informationen från SL kommer tunnelbanetrafiken under måndagen att gå med 10-minutersintervaller. I ytterområdena, där spåren är mer utsatta, kan det bli glesare trafik och där kan extrabussar sättas in.

Samtidigt ska pendeltågen gå var 15:e minut. Tvärbanan, Nockebybanan och Lidingöbanan ska gå som vanligt, medan all spårtrafik på Saltsjöbanan ersätts med bussar. På Roslagsbanan kommer trafiken enligt planeringen gå med 30-minutersintervaller.

Tunnelbanetrafiken på den gröna linjen mellan Skarpnäck och Gullmarsplan har under dagen ersatts med buss. Detsamma gäller trafiken på den röda linjen mellan Vårby gård och Skärholmen och på den blå linjen mellan Akalla och Hallonbergen.

Följden har blivit kraftiga förseningar och resenärerna kan inte räkna med att tågen går enligt tidtabell.

– Det är stora problem på hela tunnelbanan idag. Det har varit många förseningar, säger Jenni Almgren till SvD.se.

Orsaken är den snö som igår föll över Stockholm igår. När snön driver in över spåren riskerar tågen att fastna.

Men också låga temperaturer ställer till det.

– Vid tidigare snöfall har det inte varit riktigt lika kallt. Det bildas en isskorpa på strömskenan i tunnelbanan, och då får tågen inte kontakt med strömmen och stannar, säger Jenni Almgren.

Under dagen har all trafik på Roslagsbanan varit inställd och vid 15-tiden kvarstod problemen.

Också annan kollektivtrafik har drabbats: på Saltsjöbanan ersätts trafiken med bussen mellan Slussen och Saltsjöbaden, pendeltågen mellan Gnesta och Järva är också ersatta med buss och detsamma gäller pendeltågen mellan Södertälje centrum och Södertälje hamn.

Annons
Annons
X
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X