Kraftiga börsfall i hela Europa

Börserna rasar i Europa på tisdagen. Täten togs av Frankfurtbörsen som störtdök med över 4 procent i den inledande handeln. Efter lunch hade börsen i Italien gått ner med 7 procent. Nu riskerar hela oktobers börsuppgång att utraderas.

Under strecket
Publicerad
Annons

Oktoberfesten på börsen fick ett tvärt avbrott redan under måndagen. Och novembers första dag började med kraftiga fall efter att Greklands premiärminister Giorgos Papandreou på måndagskvällen meddelade att det grekiska folket ska rösta om EU:s räddningspaket, vilket betyder att aktionen kan spricka. Alla stora Europabörser föll omkring 2-3 procent på tisdagen, med Frankfurt och Paris i täten med nedgångar på 4,5 respektive 3,5 procent. Efter en timmes handel hade Stockholmsbörsen backat med 2,3 procent.

– Vi har haft en märklig börsutveckling de senaste veckorna, där man å ena sidan har blivit glad över att man sett EMU-oron minskat, men parallellt med det har riskpremien på italienska statspapper bara fortsatt att öka, säger Esbjörn Lundevall, aktiestrateg på SEB.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons