Kraftig ökning av patentansökningar

Det var ingen hejd på uppfinningsrikedomen i Sverige förra året. Svenska företag satte nytt rekord i antalet sökta patent hos Europapatentverket, visar nya siffror som SvD Näringsliv tagit del av. Men nu väntas en avmattning i spåren av lågkonjunkturen.

Under strecket
Publicerad
Annons

Forsknings- och utvecklingsavdelningarna i landets storföretag har haft bråda och goda tider under flera års högkonjunktur. Det återspeglar sig i att antalet patentansökningar har skjutit i höjden. Innovationslustan – och i förlängningen patentansökningarna – kan dock få sig en knäck nu i den djupa lågkonjunkturen då många företag under galgen tvingas kapa kostnader och även hårt prioritera bland sina forskningsresurser.

2008 innebar ytterligare ett patentrekord. Svenska företag skickade in 3140 ansökningar till Europapatentverket, EPO. 3140 ansökningar innebar att rekordet från 2007, 2733, rök all världens väg. Ökningen med 15 procent mellan åren innebär att Sverige är ett av de länder som ökar mest av EPO:s 30-tal medlemsländer vad gäller ansökningar till den europeiska patentmyndigheten. Även stora nationer utanför Europa och som inte är medlemmar, som exempelvis USA och Japan, kan skicka in sina ansökningar till denna myndighet.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons