X
Annons
X

Kraftig ökning av klimatsmart kaninkött

Trots kaninens stämpel som ett gulligt husdjur har antalet gårdar som producerar kaninkött ökat kraftigt.

Det klimatsmarta köttet når framför allt finrestaurangernas tallrikar, men kaninen lockar även preppingrörelsen.

– Med kaniner går du inte hungrig, säger uppfödaren Pia Ohnell.

Av TT

På Flädergården i Täppeshusen utanför Viken bökar Linderödsgrisar i den skånska myllan och på gårdsplanen spatserar hönor och tuppar fritt. Inne i stallet går man i väntans tider. Elva av 14 kaninhonor har parats med gårdens tre hanar och efter 30 dagars dräktighet föds ungarna.

– De går med sina ungar i åtta veckor och sedan hamnar ungarna i stora boxar där de kan hoppa, skutta och använda sina kroppar som kaniner ska göra. Efter 16 veckor går de till slakt, säger Pia Ohnell, som driver gården tillsammans med sin sambo Magnus Andersson.

Pia Ohnell och Magnus Andersson på Flädergården i Täppeshusen i nordvästra Skåne tittar till sina kaniner. På Flädergården föder man upp kaniner för slakt.

Foto: Johan Nilsson/TT Bild 1 av 4

Två kaniner äter hö i buren hos Pia Ohnell och Magnus Andersson på Flädergården i Täppeshusen i nordvästra Skåne. På Flädergården föder man upp kaniner för slakt.

Foto: Johan Nilsson/TT Bild 2 av 4

En skylt visar när kaninen parats och fått klorna klippta.

Foto: Johan Nilsson/TT Bild 3 av 4

I en gårdsbutik på Flädergården i Täppeshusen säljer Magnus Andersson och Pia Ohnell sina kaninprodukter, som exempelvis rökt kött samt leverpastej och paté.

Foto: Johan Nilsson/TT Bild 4 av 4
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X