Annons

Kraftig nedgång av laxbeståndet efter värmeböljan

Torkan och värmen har lett till att laxfisket har varit ovanligt dåligt i sommar. I många bäckar och åar är vattennivån så låg att laxtrapporna ligger torra.

Under strecket
Publicerad

Ett hugg, och en stor, blank laxkropp på kroken är många sportfiskares dröm. Sommaren är höjdpunkten för laxfisket, när fisk i massor söker sig från havet till sina lekplatser uppströms i älvar, åar och vattendrag. Men i år har fångsterna varit dåliga, från Dalälven och norrut längs hela Bottenviken. - Exceptionellt dåliga. Så här dåligt är det en gång på tio år, säger Lars Karlsson vid laxforskningsinstitutet i Älvkarleby, som tillhör Fiskeriverket.

Det varma och torra vädret i sommar har blottat nya aspekter på vad ett varmare klimat kan innebära, exempelvis höga elpriser redan på sommaren, och ett oväntat stort antal dödsfall i hettans Europa. En mindre uppmärksammad aspekt är det dåliga laxfisket. Laxarna vandrar inte upp i älvarna som de brukar. Det kan bli problem med laxleken i höst. - Jag tittar på bilder från Åbyälven (i Västerbotten). Där är så lite vatten att laxarna kanske inte kan ta sig fram på fiskvägarna, säger Lars Karlsson.

Annons
Annons
Annons