Annons
X
Annons
X

Kraftig minskning av antalet ensamkommande

Sammantaget har historiskt många barn utan föräldrar eller andra vårdnadshavare sökt sig till Sverige under 2015. Den senaste tiden har dock siffrorna minskat kraftigt, visar SvD:s genomgång av den senaste statistiken.

Svenskt flykting­mottagande
Ensamkommande flyktingbarn anländer till Hyllie station i Malmö i mitten av november.
Ensamkommande flyktingbarn anländer till Hyllie station i Malmö i mitten av november. Foto: John Alexander Sahlin/TT

Det är för tidigt att säga om åtstramningspolitik och id-kontroller ligger bakom den generella minskningen av antalet asylsökande till Sverige. Klart är att antalet minskar kraftigt – och det gäller även antalet ensamkommande barn.

– Alla asylansökningar går ner, även för ensamkommande. Det har hänt mycket på kort tid, säger Merjam Maslo, på Migrationsverkets omvärldsenhet.

I december, fram till den 17:e, så hade 2348 ensamkommande flyktingbarn sökt asyl i Sverige. Barnen är mellan 4-17 år gamla, och den allra yngsta gruppen ensamkommande har nu helt försvunnit ur statistiken.

Annons
X

Det kan jämföras med oktober då 9316 ensamkommande barn utan föräldrar eller andra vårdnadshavare sökte asyl i Sverige. En svag minskning syntes i november jämfört med oktober, men under december har antalet barn alltså minskat rejält.

De barnen som kommer hit som ska skickas tillbaka, då krävs att det finns någon som tar emot dem.

Totalt har 34433 ensamkommande barn sökt asyl fram till den 17 december.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Den månad då det skedde minst antal asylansökningar från barn på flykt var i april, då 444 sökte sig hit. Sedan dess har antalet stadigt pekat uppåt.

  **Som SvD visat **i en granskning tidigt i november så är det rekordmånga barn och unga från Afghanistan som söker asyl i Sverige. De utgör den överlägset största gruppen.

  Då var siffran nära 60 procent av samtliga, och så är läget än idag, även om det även här skett en mycket kraftig minskning. 7092 afghanska barn och unga sökte asyl i Sverige under november, toppnoteringen för i år. I december, fram till den 17:e, så har hittills 1892 sökt asyl.

  Det är fortfarande många om man jämför med årets första månader då under 200 per månad sökte sig hit.

  – Den afghanska presidenten har varit i Sverige och diskuterat återvändande för barn till Afghanistan, det kan påverka. Men det är svårt att skicka tillbaka människor från Afghanistan, säger Migrationsverkets omvärldsanalytiker Merjam Maslo.

  – Det krävs också att det finns någon som tar emot de barnen som tagit sig hit som ska skickas tillbaka.

  6 saker du behöver veta om flyktingkrisen svd.se Rekordmånga unga från Afghanistan söker asyl svd.se "Yngre barns behov av stöd är större" svd.se Ensamkommande flyktingbarn allt yngre svd.se
  Annons

  Ensamkommande flyktingbarn anländer till Hyllie station i Malmö i mitten av november.

  Foto: John Alexander Sahlin/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X