Kraftig algblomning i Östersjön

Så länge näringshalterna är höga i Östersjön – och det är varmt – så kommer algblomnigen att vara stor i Östersjön, enligt experter. Därför har så många observationer av algerna gjorts i sommarvärmen. Arkivbild.
Så länge näringshalterna är höga i Östersjön – och det är varmt – så kommer algblomnigen att vara stor i Östersjön, enligt experter. Därför har så många observationer av algerna gjorts i sommarvärmen. Arkivbild. Foto: Pontus Lundahl/TT

Enligt SMHI:s satellitbilder finns det nu kraftiga ytansamlingar och blomningar av cyanobakterier – mikroalger som tidigare benämndes "blågröna alger", i Östersjön.

Något som är oundvikligt, med tanke på värmen och näringshalterna i Östersjön, enligt en algexpert.

Under strecket
Hilda Djupenström/TT
Publicerad
Annons

I Stockholms skärgård, Gotland, Öland och stora delar av ostkusten har många observationer av cyanobakterier gjorts i augusti, speciellt under den senaste veckan, enligt Informationscentralen för Egentliga Östersjön.

Den blå-grön-bruna hinnan på vattenytan är – och förblir – ett återkommande inslag under varma, svenska, sommardagar, förklarar Karin Rengefors, professor i akvatisk ekologi vid Lunds universitet och specialist på algblomning.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons