X
Annons
X

Kraften i närvaron är enorm

Både helvetet och paradiset finns inom oss. Det har Katarina Lundblad fått erfara. Efter att i åratal ha försökt fly sitt inre kaos fick hon modet att stå kvar, och bara vara i svärtan. Då började mörkret ge vika. Och ju mer medvetet närvarande hon är, desto lättare och ljusare blir hennes liv.

Som en sten, ivägslungad från ett kaotiskt och kylslaget Stockholm, landar jag i den soldränkta och stilla studentsjön Lund. Sjunker sakta till botten. Lägger mig till ro bland nyutspruckna buskar och blomster. Är här nu. Och ingen annanstans. Ler.
Så fantiserar jag i alla fall.
Jag har åkt till Lund för att lära mig mer om relationen mellan lycka och att vara medvetet närvarande i nuet. Min läromästare, Katarina Lundblad, möter mig på stationen. I telefonen hade hon sagt: "Va, ska du åka ändå från Stockholm. Jag hoppas att det inte är enbart för att träffa mig." Också nu ler hon blygsamt.
Fast egentligen är hon nog meriterad: En lång och svår kamp mot ett våldsamt känsloliv har gett henne rika erfarenheter. I dag är hon socionom. Arbetar med klienter som har så kallad dubbeldiagnos, både en psykisk störning och missbruk. Behandlar deras ångest, bland annat genom att lära ut medveten närvaro. Och så ger hon öppna kurser i mindfulness (det engelska ordet för medveten närvaro, som brukar användas i Sverige
också) i Lund, Stockholm och på somrarna i Grekland.

Begreppet medveten närvaro - mindfulness - kommer från den buddistiska Zen-traditionen, men får allt större plats i moderna terapitekniker, som SvD skrev om i en artikelserie i höstas (se svd.se/idag). Mindfulness kan beskrivas både som en metod och ett förhållningssätt. Man tränar på att vara närvarande i nuet och öppen, på att observera och beskriva både den inre och yttre verkligheten - utan att döma. Acceptans är en central punkt.
Syftet är att bli lugnare och att gradvis förstå mer och mer om medvetandets och omvärldens natur. Lyckan, den kommer som ett brev på posten, när man gått ned i varv och blivit mindre dömande, säger den buddistiska litteraturen. Ja, "lyckans land", är det första stadiet man når på den tiofaldiga vägen mot att bli en upplyst.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X