The digKöttigt triangeldrama tar över i ny Netflixfilm

Carey Mulligan i ”The dig”.
Carey Mulligan i ”The dig”. Foto: Larry Horricks/Netflix

Det spektakulära arkeologiska fyndet i Sutton Hoo på 1930-talet har blivit drama med Carey Mulligan i huvudrollen. Men det historiska dramat utvecklas till något som mest liknar överlastad pilot till en tv-serie.

Under strecket
Publicerad
Ralph Fiennes (i förgrunden) i ”The dig”.

Ralph Fiennes (i förgrunden) i ”The dig”.

Foto: Larry Horricks/Netflix
Annons

I slutet av 1930-talet tog Edith Pretty, en välbärgad änka med intresse för fornlämningar, initiativ till utgrävningar på sin egendom i sydengelska Sussex. Platsen med det ålderdomligt klingande namnet Sutton Hoo visade sig vara en anglosaxisk begravningsplats. 1939 hittade en lokal, självlärd arkeolog, Basil Brown, en välbevarad båtgrav under en av de större kullarna; den kunde dateras till 600-talet. Skatterna i skeppets gravkammare finns i dag på British Museum.

”The dig” bygger på en historisk roman med samma namn som kom ut 2007. I den liksom här slås åren då de första utgrävningarna gjordes ihop till en kortare period som avrundas samtidigt som Storbritannien går in i andra världskriget. Moira Buffini som skrev manus till ”Jane Eyre” (versionen från 2011 med Michael Fassbender som Rochester) har adapterat romanen till ett finstämt drama som skälver av den typ av återhållen brittiskhet som gör sig så bra på film och tv.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons