Annons
X
Annons
X
Vin & Mat
Recension

Svartengrens Köttigt men ojämnt

Ännu en restaurang med fokus på kött har öppnat i Stockholm. På Svartengrens i Vasastan är man noga med att påpeka var biffen och kycklingen kommer ifrån, synd bara att man tillåter sig slarva med så mycket annat.

[object Object]
Svartengrens på Tulegatan 24 serverar närproducerat ekologiskt kött. Foto: LARS PERHSON

OSTADIGT

Svartengrens

Typ
Mellanklass
Kontakt
Tulegatan 24

Tel: 08-612 65 50 Öppet: Tis–söndag 17–01.00 Varmrätter: 85–400 kronor

Betyg: 4 av 6

Restaurang Mården, en gång apotek, har bytt namn till Svartengrens – döpt efter Göran Svartengren som driver restaurangen med journalisten Martin Idestrand.

Här serveras det kött, närproducerat, ekologiskt och välhängt. Stället har ett koncept som liknar det på AG eller Djuret. En sympatisk, genomtänkt köttmeny, interiören är avskalad utan textilier, vilket gör ljudvolymen hög och jobbig. Baren är full, drinkarna goda och servicen rapp. Maten kommer blixtsnabbt från köket. Aningen snopet att få festkvällen avklarad på 90 minuter blankt samt att få stekoset från köket med sig hem.

Kött, alltså. Menyn avslutas med pedagogisk information om producenterna. Här kan man få en mängd olika styckdelar från nöt, lamm och gris, till det beställer man ett paket tillbehör, exempelvis pommes och bearnaisesås eller potatismos och rödvinssås. Billigt är det inte och köttet varierar, biffen är faktiskt vid ena besöket något seg, fläskkarrén är mör men underkryddad och entrecôten är mör men aningen senig.

Annons
X

Petitesser? Nej, inte när entrecôten kostar 385 kronor utan tillbehör. Tillbehören är dock genomtänkta och av bästa sort trots att pommesen inte imponerar. Förrätterna är få men bra, även om surf and turf består av väl små bitar av hummer och oxfilé.

Märkligt nog är det efterrätterna som knockar oss totalt. ”Hemmagjorda” munkar med rabarbersaft gör oss euforiska, liksom bärtarteletten. De färska syrliga bären, den något salta, brynta smörkrämen och den söta marängen är en ljuvlig kombination.

Svartengrens har en vinlista där de flesta vinerna håller sig runt 500 kronor. Det, och den rätt grabbiga inredningen, gör att restaurangen verkar rikta sig till män i åldern trettio plus. Symptomatiskt sitter vi en kväll grannar med ett bord där grabbarna jämför tatueringar.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det är lätt att gilla det icke-pretentiösa, känslan av förfest och den snabba servicen. Fullt verkar det vara nästan jämt. Det är enkelt att gå på Svartengrens, här finns inga snobbfasoner. Ändå, och trots alla underbara desserter, är restaurangen för ojämn för att få full pott. Dessutom slarvas det: smutsiga fönster, lortiga toaletter. Svartengrens behöver rycka upp sig för att alla nyfikna gäster ska komma tillbaka mer än en gång.

  Krogguiden

  Annons
  Annons
  X

  Svartengrens på Tulegatan 24 serverar närproducerat ekologiskt kött.

  Foto: LARS PERHSON Bild 1 av 1
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X