Annons

Köttig vegankost lockar fler att äta grönt

En vegansk biff Rydberg kan bli så lik originalet att det är svårt att känna någon större skillnad. Knepet är att lägga krut på tuggmotståndet och att tillsätta umamismak. Det menar kocken Gustav Johansson som jobbar hårt på att få över köttätare till den gröna sidan. 

Under strecket
Publicerad

Grillad vegoburgare.

Foto: Matthew Mead/TT

Grillad vegoburgare.

Foto: Matthew Mead/TT
Grillad vegoburgare.
Grillad vegoburgare. Foto: Matthew Mead/TT

Trots trenden att äta en grönare kost konsumerar svensken mer kött än någonsin, enligt siffror från Jordbruksverket. Förra året förbrukade vi 87,7 kg kött per person vilket motsvarar en konsumtionsökning på runt ett kvarts kilo jämfört med 2015. Många av oss äter alltså bra mycket mer kött än Livsmedelsverkets rekommendation på 500 gram i veckan.

Och det är just köttätarna som Gustav Johansson med vegobloggen ”Jävligt gott” riktar in sig på.

SvD:s ONLINEKURS: Kom igång och ät mindre kött i vardagen. Lär dig praktiska knep och metoder så att det smakar lika gott som kött. Klicka här för att läsa mer om kursen.accent.svd.se
Annons
Annons

Kan köttälskare bli vegetarianer?

– Absolut. Jag är själv i princip en sådan person. Pappa är bondson från Sundsvall och vi åt alltid mycket kött hemma. Gillar man inte sallad ska man välja köttiga substitut, annars blir tröskeln för hög. Det går faktiskt att göra de svulliga kötträtterna vegetariska. Sedan är det inte alltid köttet som är grejen utan kulturen, som att marinera och grilla.

Gustav Johanssons specialitet är klassiska husmansrätter, där han ersätter animaliska proteinkällor med veganska eller vegetariska alternativ. Boeuf bourguignon, biff Rydberg och fiskpinnar lagar han på vegobitar av sojaprotein, ”pulled oats” och tofu.

– Krångla inte till det. Välj ut dina tio vanligaste rätter och laga veganska varianter av dem, som köttfärssås på vegofärs. Gör skillnad på rätten och proteinkällan. Korv är inte ett djur utan en form – stroganoff går lika bra att laga på sojakorv.

En vanlig nybörjarmiss är att inte jobba med tuggmotståndet eller den umamismak som finns i kött. Konsistensen och smaken är viktiga ingredienser i matupplevelsen, menar Gustav Johansson.

– En vegobiff på bönor kan man fritera för att få tuggmotstånd och soja ger umami. Många som lagar mina recept blir förvånade – de trodde inte att vegetariskt kunde smaka så likt kött.

Vad gör det för hälsan?

– Det är ingen mirakelkur att äta vegetariskt, men på lång sikt är det bättre för kroppen med mer grönsaker och mindre svårsmält mat.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons