Annons
X
Annons
X

Köttfusket känt i flera år

Nu krävs krafttag mot fusket med köttfärs på Ica. Vänsterpartiet kräver att regeringen ser till att förbättra tillsynen. Samtidigt kommer uppgifter om att fusket med märkning av köttfärs var känt redan 2003.

Av TT

Fusket med märkningen av köttfärs på Ica-butiker var känt redan 2003.

Hans Hallén, tidigare kvalitetsledare inom Ica med ansvar för södra Sverige, säger till Sydsvenskan att han då påpekade för ledningen i Ica hur det gick till i butikerna - exakt på det vis som nu avslöjats i tv.

Han berättar att det inom Ica inte bara handlade om att märka om köttfärs från gårdagens till dagens datum.

Annons
X

– Man malde till och med om köttfärs som tidigare legat ute i diskarna, paketerade om den och lade åter ut den i diskarna, säger han till tidningen.

Han berättar också om gamla, kletiga wienerkorvar som spolades av med vatten och paketerades om. Likadant gjorde man med kassler.

Hans Hallén arbetade som en av åtta kvalitetsledare mellan 2003 och 2005, då tjänsterna drogs in.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Vår uppgift var framför allt att utbilda personalen så att just sådana här skandaler inte skulle förekomma, säger han till tidningen.

  Hans Hallén är numera livsmedelsinspektör i Eslöv.

  Fusket med köttfärsen på fyra Ica-butiker har nu också blivit en politisk fråga. Jacob Johnson, riksdagsledamot för vänsterpartiet, kräver att regeringen redovisar vad man tänker göra för att förbättra tillsynen av livsmedelshanteringen i butikerna.

  I en fråga till jordbruksministern skriver han att problemet sannolikt inte är begränsat till Ica-koncernen. Tillsynen måste förbättras, anser han.

  ”En konkret åtgärd som skulle kunna göra att mer fusk upptäcks vore om tillsynsmyndigheterna lät bli att föranmäla sina besök. I dag gör många myndigheter det. En fuskande butik ser givetvis till att allt ställs till rätta inför ett föranmält besök, vilket leder till att fusket inte upptäcks. Även ökad tillsyn genom fler besök borde också bli aktuellt”, skriver Jacob Johnson.

  ”Jag hoppas att regeringen omedelbart tar tag i detta problem. Det är upprörande och fullkomligt oacceptabelt att detta ska få pågå”, skriver Johnson.

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X