Annons
X
Annons
X

Köttfusk även hos andra kedjor

I dag anmälde Livsmedelsverket fyra Ica-butiker till åklagare efter avslöjandet om fusk med märkning av köttfärs. Men nu får Ica sällskap vid skampålen av Axfood och Coop.

Av TT
(uppdaterad)
Foto: CLAUDIO BRESCIANI / SCANPIX

SVT:s Aktuellt avslöjar nu att det förekommit fusk med datummärkningen på köttfärs inom både Axfoodkoncernen och Coop.

Fusket inom Axfood ska ha lett till att två chefer fått sparken sedan butikerna inspekterats.

I förra veckan avslöjade SVT:s Uppdrag Granskning hur fyra Ica-butiker i Stockholmsområdet fuskade med datummärkningen av köttfärs.

Annons
X

Reaktionerna lät inte vänta på sig. Butikerna polisanmäldes av miljö- och hälsoskyddsförvaltningarna i respektive kommun. Butiksägarna riskerar att uteslutas ur Ica-handlarnas förbund beroende på vad polisutredningen visar.

För att samla leden kallade en pressad koncernledning i eftermiddags till ett krismöte i Folkets hus i Stockholm. Drygt 1 000 av 1 400 handlare närvarade vid det två timmar långa mötet.

Under mötet betonades att det råder nolltolerans mot lagbrott inom Ica. Samtidigt medger Icas koncernchef Kenneth Bengtsson att det som hänt i de fyra utpekade butikerna kan ha skett i andra butiker.

– Vi kan aldrig utesluta att det finns fler handlare, det kan vi inte. Vi har ju inte den centrala kontrollen. Varje handlare äger butiken själv, säger han till TT.

På mötet fick handlarna beskedet att Ica ska genomföra en egenrevision nästa år med 3 000 oanmälda besök i butikerna. Men om det skulle framkomma att en handlare missköter sig hade Ica först inga planer på att offentliggöra det.

I dag anmälde också Livsmedelsverket de fyra butikerna till åklagare för brott mot livsmedelslagen alternativt bedrägeri.

– Det är en allvarlig händelse om det har gått till så som det visades i programmet, säger Livsmedelsverkets chefsjurist Göran Anér.

Stockholm TT

Annons
Annons
X
Foto: CLAUDIO BRESCIANI / SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X