Annons
X
Annons
X

Allt fler kommuner inför köttfria dagar

Nu är allt fler luncher vegetariska. Antalet kommuner som infört köttfria dagar i skolor, äldreboenden och förskolor har ökat rejält.

Av TT
Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

– Sedan förra året har det varit en stor ökning. Då hade 33 procent köttfria dagar, nu är det 40 procent av kommunerna som har infört det. Och då är mätningen bara gjord på kommunnivå, många skolor och förskolor har själva bestämt sig för att ha köttfria dagar, säger Jonas Paulsson, aktiv i föreningen Köttfri måndag.

Föreningen vill slå hål på köttnormen som råder i dag, förklarar han, och hävdar att köttet är både en miljöbov för utsläpp i Östersjön, ett klimathot och dessutom dåligt för vår hälsa.

– Lyxen med kött har blivit vardagsmat. Det är en överkonsumtion, och värst är snabbmatsrestaurangerna där man kan köpa en hamburgare för 10 kronor, säger han.

Annons
X

Fast debatten om köttfriheten tycker Magnus Därth, vd på Kött- och charkföretagen, är alldeles för svepande och svartvit.

– Tyvärr vet vi för lite, det saknas forskning, säger han.

Viktigast är att vi får mer kunskap om köttets miljöpåverkan och hälsorisker, och att alla köttslag inte dras över en kam, tycker han.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det finns stora möjligheter att halvera miljöpåverkan av en vanlig varmkorv, genom att byta ut nötkött mot gris, till exempel, säger Magnus Därth.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X