Annons

Köttfärs - ett känsligt ämne vid grillen

Färs, typ nötfärs, är lite av marinerad förlåt minerad mark när det gäller grillarbete. Dels för att produkten är känslig, inte minst i röt- månadstid, dels för att det är lätt att få smeten för smetig.

Under strecket
Publicerad

Glöm den där drygningen med mjölkupplösta skorpsmulor, gör en stadig sats enligt nedan. 500 g köttfärs. 1 gul lök. 1-2 ägg. Smaksatt med spiskummin (ljuvligt men kräver tillvänjning, börja med en halv tesked typ), mynta (gärna hemodlad men låt den torka först så slipper ni klister-effekt i halsen) och/eller en vitlöksklyfta (pressad eller hackad). Salt och peppar förstås. Forma till stadiga, höga biffar, vänd dom gärna i olja innan grillningen. Till det här serveras gärna couscous, världens snabbaste om man väljer den förpreparerade, eller kokt nypotatis. Den som vill hålla på längre vid grillen (det kan ju finnas nån gräsmatta som borde klippas) kan göra gröna knyten till. Potatisknyte med vitlök Koka färskpotatis knappt färdig. Blanda med småskuren paprika, skivad färsk rödlök, en vitlöks-klyfta och kanske zucchini på ett dubbelt ark grillfolie, salta och peppra, tillsätt örtkrydda efter smak eller låt bli och några droppar olja. Tomatknyte Klyfta tomater, skala och hacka en vitlöksklyfta, lägg på ett dubbelt ark grillfolie tillsammans med svarta oliver (kalamata är dyra men goda) och stänk över olivolja och balsamvinäger. Salta och peppar, inte för sparsamt, addera gärna lite dragon. För båda gäller: Snurra ihop knytena ordenligt i toppen, lägg i grillglöden men gärna åt sidorna så kan ni grilla biffarna i mitten på gallret. Vänd en gång. Dryck? Ja, inte för det här är mexikansk mat precis, men om familjen/gästerna börjar se rastlösa ut blir de fridsamma av en liten rackare tequila nedsköljd med en iskall Corona och en miniklyfta lime. Inget nytt under solen men väldigt passligt i densamma. Alkoholfritt alternativ? Isvatten med lime är nyttigt och passar som måltidsdryck när Grillmeister är klar.

Annons
Annons
Annons