Köttets lustar – bra miljöval?

Under strecket
Publicerad
Annons

Att man kan ha så rätt och ändå komma så snett. Och jag som trodde att grävande journalister och opartiska utredare hade en sak gemensamt; att gräva tills man förstår – inte bara där man står.

Nyss grävde sig Uppdrag granskning ner till en mer än ett år gammal utredning från FN:s jordbruksorganisation FAO som pekade ut vår lust till nötkött som stor miljömarodör. Och det är förstås rätt. Om man hugger ner regnskogen, odlar soja, fraktar bönorna till Europa och föder upp kor på bönor och spannmål så blir det förstås mycket gaser. Skogen brinner och nyplöjd mark läcker koldioxid. Konstgödseln görs med olja, frakten går på diesel och korna läcker metangas. Och vilken blir slutsatsen i‑rapporter, program, och artiklar? Att miljösmarta konsumenter måste ändra livsstil; välja fläsk och kyckling framför kor – eller blir vegetarianer. Men varför i all världen måste man föda upp kor på detta miljökorkade sätt?

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons