Annons

Köttet måste bära sin klimatpåverkan

Köttkonsumtionen får förödande konsekvenser för klimatet. I Sverige äter vi fyra gånger mer rött kött om året än vad som rekommenderas av hälsoskäl. Ändå sätter sig jordbruksministern emot progressiva idéer om hur detta ska kunna förändras, skriver språkrörskandidaterna för Grön Ungdom Magda Rasmusson och Lorentz Tovatt.

Publicerad

Köttets påverkan på klimat, miljö, livsmedelsproduktion och människors hälsa är allmänt känt. När vi nu ser en ökning av köttkonsumtionen är det fullt naturligt att börja använda sig av ekonomiska styrmedel för att dämpa de negativa effekterna. Jordbruksverket väljer nu att föreslå en köttskatt, men förslaget riskerar att kastas i papperskorgen av finansminister Anders Borg och landsbygdsminister Eskil Erlandsson.

De senaste 20 åren har konsumtionen av kött i Sverige ökat med över 50 procent och många äter nu så mycket kött att det är direkt hälsoskadligt. Även konsumtionen av mindre klimatsmart importerat kött har ökat. Detta trots att köttproduktionen står för minst 18 procent av de globala utsläppen av växthusgaser, vilket är mer än den globala transportsektorn. Här i Sverige står vår matkonsumtion för 25 procent av våra utsläpp.

Annons
Annons
Annons