Annons
X
Annons
X

Köttet måste bära sin klimatpåverkan

Köttkonsumtionen får förödande konsekvenser för klimatet. I Sverige äter vi fyra gånger mer rött kött om året än vad som rekommenderas av hälsoskäl. Ändå sätter sig jordbruksministern emot progressiva idéer om hur detta ska kunna förändras, skriver språkrörskandidaterna för Grön Ungdom Magda Rasmusson och Lorentz Tovatt.

BRÄNNPUNKT | SKATT PÅ KÖTT

Landsbygds- minister Eskil Erlandsson väljer att subventionera köttproduktion och därmed också klimatutsläpp.
Magda Rasmusson och Lorentz Tovatt

Köttets påverkan på klimat, miljö, livsmedelsproduktion och människors hälsa är allmänt känt. När vi nu ser en ökning av köttkonsumtionen är det fullt naturligt att börja använda sig av ekonomiska styrmedel för att dämpa de negativa effekterna. Jordbruksverket väljer nu att föreslå en köttskatt, men förslaget riskerar att kastas i papperskorgen av finansminister Anders Borg och landsbygdsminister Eskil Erlandsson.

De senaste 20 åren har konsumtionen av kött i Sverige ökat med över 50 procent och många äter nu så mycket kött att det är direkt hälsoskadligt. Även konsumtionen av mindre klimatsmart importerat kött har ökat. Detta trots att köttproduktionen står för minst 18 procent av de globala utsläppen av växthusgaser, vilket är mer än den globala transportsektorn. Här i Sverige står vår matkonsumtion för 25 procent av våra utsläpp.

Annons
X

Köttkonsumtionen ger oss inte bara förödande konsekvenser för klimatet, den förstör även för övrig matproduktion. I en värld där en miljard är hungriga kan det inte tillåtas att vi i den utvecklade världen fortsätter med en kost som försvårar och konkurrerar ut annan matproduktion. Till exempel nyttjas ungefär tre fjärdedelar av all mänsklig markanvändning till kött- och mjölkproduktion. Rött kött kräver flera gånger mer mark och vatten än vegetariska livsmedel för samma mängd protein. En ansenlig mängd skog skövlas dessutom för att ge plats åt både boskap men också odling av foder till djuren. Greenpeace menar att så mycket som 80 procent av skövlingen i Amazonas regnskogar är kopplade till djurhållningen.

Kritiker menar att vi måste äta kött och att det är en naturlig och nödvändig del av vår kost, men det stämmer inte. Världscancerfonden rekommenderar att vi max bör äta cirka 300 gram rött kött i veckan vilket skulle motsvara ungefär 15 kg om året. I Sverige äter vi i snitt 61 kg rött kött om året per person. Alltså över fyra gånger så mycket.

För att komma till rätta med problemen föreslår nu jordbruksverket en koldioxidskatt på kött. Man konstaterar, helt riktigt, att problemet är globalt och att en skatt helst av allt ska införas på EU-nivå. Men detta stoppar naturligtvis inte Sverige från att gå före i frågan. Vi har redan en koldioxidskatt som bland annat innebär att utsläpp från bilar får stå för en större del av sina utsläpp. Denna koldioxidskatt bör breddas och även inkludera kött.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Men längre än såhär kommer förslaget antagligen inte komma. Regeringen är nämligen tydlig med var man står i frågan, en köttskatt blir det inte fråga om. Finansminister Anders Borg är sin vana trogen att säga nej till alla klimatprogressiva förslag som läggs. Landsbygdsminister Eskil Erlandsson har istället valt en helt annan väg – att i flera olika program valt att subventionera köttproduktion och därmed också klimatutsläpp.

  Om Eskil Erlandsson står för att han tillhör ett parti som kallar sig alliansens gröna röst är det dags för honom att erkänna behovet av ekonomiska styrmedel mot koldioxidutsläppen orsakade av köttkonsumtionen. Därefter bör han skyndsamt ställa sig bakom ett förslag för en breddad koldioxidskatt som även inkluderar köttet.

  MAGDA RASMUSSON

  språkrörskandidat Grön Ungdom

  LORENTZ TOVATT

  språkrörskandidat Grön Ungdom

  Testa dig i senaste veckornas nyhetsquiz

  V40 | Vad misstänks partiledaren för? quiz.svd.se V 39 | Vad heter den omstridda boken? quiz.svd.se V 38 | Bäst betalda fotbollsspelaren? quiz.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X