Annons

”Kött av god kvalitet är näringsrikt och nyttigt”

Jag känner inte till någon djurart som mår bäst av en annan kost än den som varit typisk under artens evolution, skriver Johan Frostegård.
Jag känner inte till någon djurart som mår bäst av en annan kost än den som varit typisk under artens evolution, skriver Johan Frostegård. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Vetenskapen visar inte att kött är dåligt för hälsan. Beprövad erfarenhet, kunskaper om vår fysiologi, samt evolutionära insikter säger i stället att kött av bra kvalitet är hälsosam och nyttig mat. Det skriver professorn och författaren Johan Frostegård.

Under strecket
Publicerad
Foto: Bosse Johansson

Livsmedelsverket har en negativ inställning till kött och skriver på sin hemsida: ”För hälsan är det bra att dra ner på rött kött och chark”, man rekommenderar endast fyra måltider med kött i veckan. En kost utan animaliskt protein beskrivs i media och på annat håll som hälsosammare än med – och serveras i skolor med mera och det verkar finnas en utbredd föreställning att det är bra för hälsan att vara vegetarian, rentav vegan.

I februari 2019 publicerades en omfattande översiktsartikel, betecknad EAT-Lancet, i den ansedda och anrika vetenskapliga tidskriften The Lancet. Två av författarna, agronomen och klimatforskaren Johan Rockström samt läkaren och kostforskaren Walter Willett presenterades som huvudförfattare när artikeln lanserades som vore det frågan om en ny storfilm där The Lancets chefredaktör också deltog på podiet. De och andra medförfattare är ansvariga för hela innehållet, både när det gäller klimat och kost.

Annons
Annons
Annons