Kött allt mer populärt hos svenskarna

Svenskarna fortsätter att äta mer kött – trots initiativ som Köttfri måndag. Det visar siffror som Jordbruksverket offentliggör i dag. Sedan 1990 har konsumtionen av kött stigit med 41 procent.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
TOMAS ONEBORG
Foto: TOMAS ONEBORG
Annons
TOMAS ONEBORG
Foto: TOMAS ONEBORG
Foto: TOMAS ONEBORG

1.
Hur mycket kött äter vi?

1950 åt en genomsnittlig svensk 51 kilo kött om året. Nu är vi uppe i 85 kilo, enligt rapporten från Jordbruksverket.

– De här siffrorna anger totalkonsumtionen. Men även om siffran inte är exakt så ser vi att det är en ökning, eftersom vi mäter det här likadant varje år, säger Monica Eidstedt, handläggare på Jordbruksverket.

2.
Varför äter vi mer kött?

En förklaring är att det har blivit billigare. Sedan 1990-talet har köttpriserna sjunkit mer än andra livsmedel. Studier visar också att vi är mer priskänsliga när det gäller kött än andra livsmedel.

3.
Vilket kött är populärast?

Griskött, nötkött och sedan fågel, som har ökat mest procentuellt sett sedan 1950-talet. Inälvor och hästkött är det enda som vi äter mindre av i dag än för 60 år sedan.

Annons
Annons

4.
Kött och miljö – hur ligger det till?

Köttets klimatpåverkan är större än man tidigare har trott, trots minskade utsläpp i produktionen. Det beror på att vi äter mycket importerat kött som tidigare inte har synts i den nationella utsläppsstatistiken, enligt en rapport från Naturvårdsverket som kom i oktober i fjol. Där ger man exempel på möjliga sätt att reglera konsumtionen och inte bara produktionen.

– Indirekt kan de höga utsläppen innebära att man måste förändra själva konsumtionen av kött. Får vi en fortsatt ökning av den kommer det att bli negativa konsekvenser för miljön, säger Anita Lundström, handläggare på Naturvårdsverket.

I dag används stora arealer för att odla mat till djur där man skulle kunna odla mat till människor. FN vill se en minskad köttkonsumtion för att lösa problemet med att föda en växande befolkning.

5.
Kan man bli sjuk av att äta kött?

Studier har visat att kött kan öka risken för vissa cancerformer. Det gäller särskilt rött samt processat kött som charkuterivaror och pastej.

6.
Är det bara dåligt med kött?

Kött innehåller mycket näring som är bra för människor. Dessutom finns det fler saker att väga in. Nötköttsproduktion, till exempel, släpper ut mest koldioxid, men samtidigt behövs det betande djur om man ska klara målen om biologisk mångfald.

– Kött är ett bra livsmedel och vi säger inte att konsumtionen måste minska. Men det är bra om man äter mer varierat, säger Anita Lundström.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons