Annons

Mary queen of ScotsKostymfilm som flörtar med det politiskt korrekta

Saoirse Ronan som Maria Stuart.
Saoirse Ronan som Maria Stuart. Foto: Liam Daniel/UIP

”Mary Queen of Scots” bjuder på hänförande vyer och spektakulära klänningar och frisyrer. Den nya filmen om Maria Stuart är påkostad och konventionell.

Under strecket
Publicerad

Mary Queen of Scots, eller Maria Stuart (1542–1587), fick inget lyckligt slut, vilket den här filmen snabbt gör oss varse. Men vad som ledde fram till att Elizabeth I (1533–1603) till sist lät avrätta Mary efter 18 års engelsk fångenskap får vi aldrig veta. Vad var ”the tipping point”? Att filmen slutar innan dess beror kanske på att Mary i Saoirse Ronans ranka gestalt görs till dramats rakryggade hjältinna omgiven av idel ränksmidande män, medan Elizabeth (Margot Robbie) framställs som mera osympatisk och självupptagen än engagerad i konflikten med Mary, som hon låter andra sköta.

De båda var ”kusiner”. Marys farmor var syster till Elizabeths pappa Henry VIII. Mary var drottning av Skottland medan Elizabeth I var drottning av England. Mary var katolik, Elizabeth protestant. Mary ansåg sig lika berättigad till Englands tron som till Skottlands och krävde att bli Elizabeths tronarvinge. Lägg där till att Elizabeth inte hade några barn medan Mary genom sin son Jakob hade en tronarvinge att komma med.

Annons
Annons
Annons